Cum functioneaza acupunctura in durerea cronica?

Acupunctura este una dintre cele mai faimoase mijloace terapeutice pentru eliminarea durerii cornice. Stiinta moderna a gasit dovada fiziologica a eficientei sale: aceea ca stimularea prin acupunctura creste secretia de endorfine din creier.

Dar, medicina chineza are un mod diferit de abordare pentru intelegerea durerii. “Unde exista durere exista un blocaj” spune un proverb medical chinez. Acest blocaj al fluxului energetic sau al circulatiei sanguine, cauzat fie printr-o agresiune fizica sau mentala, determina durere. Cand vedem o scurgere de apa dintr-un bazin sau dintr-o baie, stim ca exista un blocaj in sistemul de scurgere. Putem chema un instalator pentru eliminarea blocajului si prevenirea scurgerii viitoare a apei sau putem utiliza un mop cu care sa indepartam excesul de apa. Acelasi scenariu se intampla si in alinarea durerii. Acupunctura actioneaza precum instalatorul in rezolvarea blocajului energetic care a cauzat durerea. Antialgicele actioneaza ca si mopul in stoparea simptomelor dar nu se adreseaza niciunei preventii.

Din acest motiv, nu numai ca pacientii experimenteaza eliberarea durerii de moment, dar si o reducere a intensitatii si frecventei unor viitoare atacuri dureroase. Migrena si sindromul premenstrual sunt doua dintre cele mai frecvente boli care au beneficiat de acest aspect.