Acupunctura sistemica

Asupra unui punct cutanat activ se poate actiona in mai multe moduri: prin intepare, masaj, iritare cu o substanta chimica, incalzire, stimulare electrica, etc

Cele mai larg utilizate sunt acupunctura manuala, practicata mult in tara sa de origine, si tehnica moxelor, raspandita astazi mai mult in Japonia.

Cuvantul acupunctura este derivat din doua cuvinte latine: acus, care inseamna ac, si punctura care inseamna a penetra. Cuvantul acupunctura inseamna deci a penetra cu un ac.

In China, termenul zhen jiu tradus adeseori doar prin acupunctura, inseamna, in realitate, acupunctura si moxibustie. Terapia zhen jiu se intemeiaza pe procedura acupuncturii si a moxibustiunii (uneori conjugate): aceasta permite prevenirea sau ingrijirea anumitor boli, puncturand sau punand o moxa pe unul sau pe mai multe puncte, dintr-unul sau mai multe meridiane specificate. Acest tratament are ca prim scop reglarea functiilor lui Qi sau a zang fu-urilor.

In acupunctura, ace foarte fine, sunt inserate in punctele de acupunctura. Scopul acupuncturii este de a regla si normaliza fluxul Qi-ului astfel incat yin si yang sa revina la o stare de echilibru. Obiectivul acupuncturii este sa usureze simptomele, vindecand boala.

Medicul acupunctor va trata cauza fundamentala a bolii si pe masura ce vindecarea progreseaza, simptomele dispar. Desigur, adesea este nevoie de talent si indemanare pentru a identifica adevarata cauza a anumitor afectiuni.

S-au purtat indelungi discutii asupra naturii metalului din care sa fie confectionat acul. Aurul si argintul au fost considerate metode ideale pentru realizarea efectului stimulant si sedativ (tonifiere si dispersie). Forma acestor ace este in functie de zona in care se aplica si de scopul urmarit: acul filiform, acul intradermic, etc. Grosimea variaza de la 0.25 mm la 0.45 mm, iar lungimea intre 1 si 15 cm, ultimele introducandu-se doar orizontal, in scop analgezic, de-a lungul liniei de incizie.

Pacientul se pozitioneaza cel mai adesea in decubit dorsal sau ventral, in functie de pozitia punctelor abordate, pentru a evita fenomenele vegetative. Este foarte important sa nu se schimbe pozitia pacientului dupa ce s-au aplicat acele deoarece in timpul miscarii se produc alunecari ale tesuturilor care pot rupe acele prin forfecare cu pericolul de a ramane in tesut.

Introducerea acului se face cat mai rapid, cu apasarea sau pensarea pielii, in vederea unei dureri cat mai mici pentru pacient. Adancimea introducerii acului variaza cu morfologia tesutului si in primul rand cu localizarea pe verticala a punctului. Majoritatea lucrarilor de specialitate mentioneaza ca durata a unei sedinte de acupunctura 20-30 de minute.

Programari la telefon:

0721238637