Terapie laser, infrarosii, bioptron

Laseracupunctura este o metoda relativ noua de stimulare care utilizeaza in mod obisnuit fascicule laser de joasa energie si infra joasa, in locul clasicelor ace de acupunctura, pentru a influenta fluxul energetic de la nivelul punctelor de acupunctura.

Laserele furnizeaza organismului energie sub forma fotonilor non-termici de lumina. Terapia pulsatila cu anumite rate de pulsatie optimizeaza raspunsul imun al sangelui, care produce un efect antiinflamator. Este dovedit stiintific faptul ca lumina transmisa sangelui in acest mod are efecte pozitive asupra intregului organism, furnizand oxigen vital si energie fiecarei celule.

Tehnica de tratament consta in proiectarea unui fascicol de lumina dintr-un tub laser asupra unui punct de acupunctura, pe care il stimuleaza intr-un mod similar cu cel in care este stimulat prin utilizarea acelor de acupunctura. Fascicolul rosu laser, cu radiatii provenite de la gazele de heliu si neon, incalzeste de regula punctul. Pe parcursul procedurii, medicul poate sustine constant fascicolul pentru o perioada de timp, de la 10 secunde pana la un maxim de doua minute. Aceasta durata depinde in general de cantitatea de tesut pe care fascicolul trebuie sa o penetreze si de puterea pe care medical acupunctor doreste sa o aplice asupra punctului. Uneori, acesta poate de asemenea utiliza raze infrarosii invizibile.

Aceasta procedura poate fi aplicata pentru tratamentul mai multor patologii, printre care patologiile dureroase cum ar fi sindromul de tunel carpian, umarul dureros al sportivului (tenis), artrita genunchiului si cefaleea cronica la copil. Majoritatea medicilor care utilizeaza laser terapia au temeinice cunostinte referitoare la medicina traditionala chineza si o intelegere clara asupra modului de functionare a punctelor de acupunctura.

Contraindicatiile sunt limitate si se refera la femeia gravida in primul trimestru de sarcina, bolnavi cu cancer sau TBC cutanat, bolnavi cu dermatite infectioase cutanate, bolnavi cu cardiopatii severe, tulburari de ritm si de conducere a inimii, purtatori de pace-maker cardiac, bolnavi cu etilism cronic, stari depresive severe si schizofrenie.

Terapia cu lumina infrarosie consta in utilizarea unei lampi infrarosii care produce o incalzire blanda a punctelor de acupunctura sau a zonei dureroase, de obicei in combinatie cu acupunctura sistemica. Este foarte eficienta in tratamentul durerilor artritice, anumitor cazuri de infertilitate, ajuta la accelerarea vindecarii ranilor/plagilor si creste nivelul energetic general al organismului.

Terapia Bioptron are efecte profilactice si de reabilitare asupra tegumentului si intregului organism. Se utilizeaza frecvent pentru diminuarea durerii si tratamentul patologiilor cutanate, avand de asemenea efecte foarte bune in terapia anti-imbatranire.