Iridodiagnostic

Hipocrate, parintele medicinii, afirma in lucrarile sale ca "Ochii exprima starea de sanatate a trupului. Cerceteaza irisul globului ocular, care seamana cu o harta, si vei afla multe lucruri despre starea de rau sau de bine a organismului".

Aspectul diferitelor regiuni ale irisului poate furniza informatii asupra starii energetice a intregului organism. Irisul face parte din microsistemele organismului. Un microsistem este bazat pe conceptul potrivit caruia mediul intern al organismului se reflecta la nivelul receptorilor externi, de o maniera ordonata, respectand o somatotopie exacta. In consecinta, modificarile specifice irisului exprima tulburari energetice, trofice, particularitati constitutionale, reactii de adaptare ale organismului sau afectiuni somatoviscerale.

Iridologia sau iridodiagnosticul este o tehnica din medicina alternativa care implica analiza stiintifica a tiparelor, structurilor, coloratia si alte caracteristici ale irisului, cu scopul de a determina starea de sanatate a pacientului.

Iridodiagnosticul depisteaza astfel afectiunile organelor interne, starea generala a organismului, prin analiza si interpretarea modificarilor iriene de structura, relief si culoare. Prin iridodiagnostic se poate aprecia rezistenta vitala, ce are o importanta deosebita si ne indica prognosticul si eficienta tratamentului aplicat.

iridodiagnosticOchiul, prin intermediul irisului, devine astfel o fereastra catre starea de sanatate a organismului. Irisul este o structura foarte complexa si cuprinde sute de mii de terminatii nervoase. Aceste terminatii nervoase sunt conectate prin impulsuri cu fiecare tesut al organismului prin intermediul creierului si sistemului nervos.

Raspunsul acestor filete nervoase depinde de starea organelor si a tesuturilor. Exista un reflex fiziologic adecvat manifestat la nivelul irisului ca variatii de culoare si leziuni.

Imaginile iriene trebuie intotdeauna corelate cu alte elemente de diagnostic energetic (dezechilibru de meridian) sau de diagnostic clinic obisnuit. Hiperpigmentarea irisului si petele sunt considerate semne inflamatorii, ca si lacunele sau depigmentarile. Semnele in relief corespund starilor caracterizate prin exces energetic, in timp ce depresiunile corespund starilor caracterizate prin insuficienta energetica.