Diagnostic pulsologic

Una dintre intrebarile cele mai frecvente pe care le adreseaza pacientii referitor la acupunctura este “De ce medicul acupuncturist imi verifica pulsul?”.

Diagnosticul pulsului si al limbii sunt doua dintre cele mai importante instrumente in medicina chineza.

Diagnosticul pulsului poate fi utilizat pentru a dobandi o intelegere profunda a starii pacientului.

Vechile texte sunt de acord in ceea ce priveste ideea ca observarea pulsului serveste, indeosebi, la determinarea naturii si a localizarii afectiunilor si la stabilirea unui pronostic ce determina terapia ce urmeaza a fi aplicata.

„Substanta pulsului este sangele, forta pulsului este Qi-ul”

Pulsul este impartit in trei pozitii la nivelul fiecarei incheieturi.

Pulsul cel mai apropiat de incheietura este pozitia cun, apoi urmeaza guan si a treia pozitie a pulsului si cea mai indepartata de incheietura mainii este chi. Fiecare pozitie reprezinta o pereche de organe, evaluandu-se nivelul superficial, mijlociu si profund pentru fiecare nivel.

Anumite texte clasice omit cel de al doilea organ din evaluarea pulsului. In general insa, prima pozitie de la nivelul mainii stangi corespunde inimii si intestinului subtire, a doua ficatului si vezicii biliare, si a treia rinichiului yin si vezicii urinare. La mana dreapta, prima pozitie este reprezentativa pentru plaman si intestinul gros, a doua pentru splina si stomac, iar a treia reprezinta rinichiul yang si uterul sau triplul arzator. Puterea sau slabiciunea pozitiilor prezentate, impreuna cu diferitele calitati si viteza pulsului, sunt utilizate pentru evaluarea pacientului in vederea diagnosticului.

Să fiți sănătoși!

Vă așteptăm cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital din Cluj-Napoca!

 Ai nevoie de tratament?

 Sună la

  0721238637