Diagnostic topografic microsisteme

Conceptul microsistemelor are la baza constatarea ca mediul interior al organismului, cu multiplele sale organe, se reflecta la nivelul receptorilor externi in mod ordonat, respectand o somatotopie precisa. Aceasta somatotopie se regaseste cel mai bine la nivelul unor organe periferice( pavilionul urechii, iris) sau a unor zone cutanate, privilegiate prin pozitia lor: talpa piciorului, mana.

Fractalii reprezinta figuri geometrice care sfideaza perceptia noastra uzuala asupra formei si marimii, avand in vedere ca o forma fractala poseda detalii infinite care se repeta la fiecare marime sau scala de magnitudine. Corpul uman poseda fractali in structura sa fizica, miscare, stadii de dezvoltare si in sistemul punctelor utilizate in acupunctura. Microsistemele punctelor de acupunctura oglindesc astfel intregul sistem de acupuncte care se gasesc in organism.

Intr-un microsistem, intregul organism este reflectat intr-una din partile sale, cum ar fi urechea si mana. Patologiile organismului, oricare ar fi ele, de la cap la varful piciorului, pot fi tratate utilizand punctele dintr-un microsistem.

Naturii ii place sa reutilizeze proiectele sale cele mai de finete din nou si din nou, acest lucru fiind cunoscut ca redundanta in termeni stiintifici. In termeni de acupunctura, redundanta arata ca exista multe cai de a accesa qi-ul meridianelor.

Exista mai multe microsisteme: acupunctura auriculara, acupunctura coreana a mainii, reflexologia piciorului, alte microsisteme.

Utilizand microsistemul acupuncturii auriculare, poti sa tratezi intregul organism utilizand pur si simplu punctele auriculare. Cu alte cuvinte, intregul corp este proiectat la nivelul urechii.diagnostic-topografic-microsisteme

Este interesant de observat pe harta acupunctica a mainii ca cele doisprezece meridiane ale corpului sunt marcate si la nivelul mainii, la nivel miniatural.la fel ca si in cazul urechii, tratand doar puncte de la nivelul mainii, putem trata intregul organism.

Alt microsistem utilizat frecvent in presopuncura mai degraba decat in acupunctura, este piciorul. Pe diagramele reflexologiei piciorului observam ca intreg corpul este proiectat la nivelul talpii. Talpa nu este un microsistem popular de utilizat in acupunctura deoarece inteparea punctelor de la acest nivel este dureroasa, spre deosebire de punctele de la nivelul mainii sau urechii.

Punctele scalpului sunt de asemenea frecvent utilizate pentru a trata intreg corpul. Acupunctura scalpului este foarte eficienta in tratarea sechelelor accidentului cerebral vascular.

Exista de asemenea alte microsisteme in afara celor mai sus mentionate care sunt mai putin utilizate.

Microsistemele mentionate pot fi utilizate atat pentru diagnostic cat si pentru tratament. Cu toate acestea, exista trei alte microsisteme utilizate numai pentru diagnostic: limba, pulsul arterei radiale, si abdomenul, denumit hara in japoneza.