Gua sha, tehnici de sangerare a punctelor de acupunctura

Gua Sha este o tehnica de vindecare utilizata in medicina traditionala. Terapia Gua Sha isi dovedeste de mii de ani eficacitatea in ameliorarea si vindecarea unui mare numar de patologii (peste 50 recunoscute oficial) si in tratamente cosmetice.

Aceasta implica palparea si stimularea cutanata prin presare cu o piesa de jad, cu producerea de mici pete rosii. “Gua” inseamna a zgaria sau a freca. “Sha” este termenul utilizat pentru a descrie sangele din tesutul subcutanat inainte si dupa ce se exteriorizeaza ca pete mici rosii. Petele sha vor disparea in 2-4 zile. Daca se estompeaza greu, inseamna ca exista o slaba circulatie iar medicul trebuie sa determine daca este vorba despre o deficienta de sange, Qi, yang sau o deficienta mai profunda de organ ca radacina a problemei.

Gua Sha poate fi utilizata pentru prevenirea si tratarea bolilor si intarirea organismului. Ea este de neegalat ca tehnica, in special pentru alinarea durerii. Are un efect foarte rapid asupra durerii de la nivelul capului, gatului, umarului, articulatiilor si spatelui, fibromialgia, sciatica si alte dureri neurologice, migrena, sindrom premenstrual, osteoporoza, reumatism. Are de asemenea un efect evident asupra unor patologii variate cauzate de dezechilibrul functional al organelor interne.

In concluzie, Gua Sha stimuleaza sistemul imunitar, detoxifica si deacidifica, promoveaza circulatia, regleaza functiile si organele, indeparteaza blocajele si durerea, revitalizeaza si regenereaza (prelungeste viata), diminueaza stresul, oboseala si imbunatateste evolutia bolilor cronice si simptomele induse de acestea, echilibreaza emotiile, relaxeaza si promoveaza claritatea mintii.

In tratament se utilizeaza un ulei special, aplicat pe o zona de piele ori de cate ori medicul incepe sa racleze aria cu un raclor (un instrument special confectionat din jad sau corn). Foarte repede pielea se inroseste. Partea uimitoare este ca, in locurile unde boala este ascunsa, apar pete rosii IN piele (nu PE piele), comparabile cu petele hemoragice. Deoarece raclarea se efectueaza dupa aplicarea uleiului, pacientul de abia daca va simti durere – nici in timpul, nici dupa tratament – pielea nu va fi lezata si petele rosii vor disparea complet in 3-7 zile.

Exista doua tipuri de terapie de raclaj Gua sha: terapie de raclaj pe meridian (o combinatie de acupresiune si raclaj cutanat) si terapia de raclaj holografic, care este o metoda de raclaj a punctelor corespunzatoare organelor interne.

Sangerarea punctelor de acupunctura este o alta tehnica de tratament specifica medicinei traditionale, utilizata in anumite afectiuni si care poate produce rezultate efective si spectaculoase atunci cand starea pacientului este diagnosticata corect iar metoda de sangerare este si ea adecvat aplicata.

Sangerarea are patru mari obiective utilizate in domeniul clinic: tonifierea fluxului sangelui si qi-ului, disperseaza staza de qi si sange, dreneaza excesul de caldura si foc, coborarea ascensiunii yangului (cum ar fi numeroasele cazuri de hipertensiune arterial datorate ascensiunii yangului hepatic).

Cele mai frecvent utilizate puncte pentru sangerare sunt cele cu insertie superficiala, cum ar fi punctele auriculare, punctele scalpului si punctele jing. Alte puncte care pot fi sangerate sunt cele ale caror status energetic duce in sine la sangerare, cum ar fi Vezica urinara 40 (Weizhong), pentru a elibera caldura verii; punctul varfului urechii in conjunctivita acuta; sau punctele locale pentru patologii cum ar fi arsurile sau varicozitatile.

Tehnica sangerarii punctelor are insa si contraindicatii. Una dintre ele este deficitul de yin caldura (este un fals deficit), pacientii diabetici, bolile hemoragice, cum ar fi hemophilia, pacientii care pot sangera usor si abundant, pacienti extrem de slabiti, anemii, persoane hipotensive sau femei insarcinate.