Terapie cu ventuze clasice, bambus, electrice, magnetice

Aceasta forma de tratament se efectueaza cu ajutorul unor recipiente care, aplicate pe piele, produc, prin rarefierea aerului, o revulsie locala artificiala menita sa faca sa dispara starile congestive sau inflamatorii. Scopul acestei metode este de a incalzi si de a stimula libera curgere a fluxurilor de qi si de sange. Ventuzele pot fi confectionate din diferite materiale: de bambus, de ceramica, de sticla.

Aplicarea ventuzei se efectueaza in general inmuind o bucata de bumbac sau de vata infasurata pe capatul unei baghete intr-o solutie cu alcool, care se aprinde si se introduce rapid in recipient, in secunda cand acesta este aplicat pe zona aleasa. Exista in practica moderna recipiente cu pompa care permit extragerea usoara a aerului din ventuza. Ventuza este mentinuta pe pielea pacientului intre 10 si 15 minute. In momentul in care, sub efectul stazei de sange provocate, zona congestionata devine violacee, recipientul trebuie scos.

Odata ce aspiratia s-a produs, ventuza poate fi usor miscata de-a lungul tegumentului. Aspiratia in ventuza face ca pielea si stratul muscular superficial sa fie usor aspirate in ventuza. Terapia cu ventuze este inversul tehnicii de masaj – nu aplica presiune pe muschi, ci utilizeaza presiunea blanda pentru a-i trage in sus. Pentru majoritatea pacientilor, aceasta este o senzatie relaxanta si de alinare. Odata vidul produs, ventuzele sunt in general lasate pe loc in timp ce pacientul se relaxeaza. Este intr-un fel similar cu practicarea Tui Na, o tehnica traditionala chineza de masaj in care sunt utilizate punctele de acupunctura dar si partile dureroase ale organimului. In general, terapia cu ventuze este combinata cu acupunctura intr-un singur tratament, dar poate fi de asemenea utilizata singura. Aspiratia si presiunea negativa induse de aplicarea ventuzelor poate destinde muschii, stimula fluxul sanguin si seda sistemul nervos (ceea ce face din aceasta terapie un excelent tratament pentru hipertensiunea arteriala). Terapia cu ventuze este utilizata pentru ameliorarea durerilor spatelui si gatului, muschilor intepeniti, anxietatii, oboselii, migrenelor, reumatismului si chiar a celulitei. Pentru scaderea in greutate si tratamentul celulitei, se aplica intai un ulei si apoi ventuza este miscata in sus si in jos asupra zonei inconjuratoare. La fel ca acupunctura, aceasta terapie urmeaza traiectele meridianelor. Exista cinci trasee/linii de meridiane pe spate, la nivelul lor fiind de obicei ventuzele plasate. Utilizand aceste puncte, terapia cu ventuze poate ajuta la echilibrarea qi-ului, dar si la tratarea unor patologii mai specifice. Urmand traseul meridianelor, terapia cu ventuze duce la deblocarea/deschiderea meridianelor, furnizand astfel o curgere energetica libera si lina a qi-ului.

Terapia cu ventuze este una dintre cele mai bune terapii adresate tesuturilor profunde. Se crede ca afecteaza tesuturile aflate pana la o adancime de circa 10 cm de la suprafata tegumentului. Toxinele pot fi eliberate, blocajele pot fi curatate, iar venele si arterele pot fi reimprospatate datorita acestor 10 centimetrii de influenta. Chiar si mainile, incheietura mainii, picioarele, gleznele, pot beneficia de aplicarea ventuzelor, in acest fel determinand vindecarea organelor specifice care se coreleaza cu aceste puncte de acupunctura. Acest tratament este de asemenea valabil in cazul patologiilor pulmonare si poate chiar vindeca congestia dintr-o gripa/viroza sau ajuta la controlul astmului. De fapt, patologia respiratorie este una dintre cele mai frecvente patologii in care este utilizata terapia cu ventuze pentru ameliorare. In urma cu trei mii de ani, in primele tratate despre tratamentul cu ventuze din China, aceasta metoda a fost recomandata pentru tratamentul tuberculozei pulmonare.