Ce trebuie sa stim dupa o sedinta de acupunctura

Persoanele care au efectuat tratament acupunctic, inteleg despre ce anume este vorba. Este mai degraba relaxant decat dureros asa cum s-ar putea crede.

Reactie imediata

Multi pacienti spun ca simt o relaxare foarte puternica in timpul si dupa tratamentul initial. Aceasta relaxare nu se refera doar la relaxarea corpului intins pe patul de tratament, dar si la a te simti mental linistit si fericit emotional. Unii pacienti au spus ca nu au simtit asa o relaxare profunda niciodata. Acest efect de relaxare este de obicei prima reactie la tratamentul de acupunctura. Aceasta semnifica faptul ca pacientul raspunde la tratament foarte bine. In medicina chineza, aceasta relaxare este un semn ca echilibrul si fluxul energetic a fost restabilit.

Unii pot simti o senzatie de plutire a corpului, ca si cand ar fi imponderali sau dimpotriva, simt o ingreunare, ca si cand corpul li s-ar afunda in pat. Conform experientei, senzatia de imponderabilitate semnifica faptul ca a existat un exces functional energetic, iar senzatia de ingreunare semnifica cresterea nivelului energetic in caz de hipofunctie. Frumusetea acupuncturii consta in capacitatea de restabilire a starii de echilibru, indiferent de patologie.

Exista insa si pacienti la care efectul de relaxare apare doar dupa cateva sedinte, fie pentru faptul ca sunt mai putin senzitivi la restaurarea echilibrului energetic sau mai agitati ca structura mentala.

Anumiti pacienti pot simti dupa tratament senzatie restanta de acupunctura, ca furnicaturi/durere la nivelul sau in jurul punctului de acupunctura. Aceasta senzatie ramane in mod obisnuit cateva ore, rar o zi. Automasajul punctului poate reduce aceasta senzatie sau discomfort.

Uneori, o mica vanataie poate apare la nivelul punctului. De regula dispare in 3-5 zile la persoanele cu un status circulator bun sau pana la doua saptamani la persoanele cu status circulator mai slab. Aplicarea de caldura locala poate grabi vindecarea. Se va evita masarea excesiva a zonei.

Reactii dupa tratament, primele 24-48 de ore

Starea de relaxare poate dura ore sau zile, in functie de fiecare persoana.

Anumiti pacienti pot deveni sensibili emotional pentru o scurta perioada de timp. Unii pot plange fara motiv; pot sa se intristeze pentru ceva ce s-a petrecut cu mult timp in urma; nu pot tolera pe cei din jurul lor. In medicina chineza, este considerat un semn bun faptul ca persoana isi elibereaza emotiile. Toti avem un rezervor emotional unde stocam emotiile noastre provocate de stresul zilnic si de experienta noastra de viata. Atunci cand acest rezervor este plin, chiar si un incident minor il poate face sa se reverse. Rezulta o reactie emotionala disproportionata la un incident minor stresant. Multi acopera aceste emotii si le ascund. In timpul tratamentului de acupunctura, acest “capac” este dizolvat si emotiile se revarsa. Este bine sa dam frau liber emotiilor din cand in cand. Dupa aceasta perioada de eliberare emotionala, care de obicei dureaza doar doua sau trei zile, pacientii se simt mult mai linistiti si multumiti.

In cazul pacientilor cu dureri acute sau leziuni, acupunctura induce o incredibila stare de eliberare a durerii care persista. Pentru pacientii cu dureri cronice, reducerea semnificativa a intensitatii dureroase poate sa nu ramana definitiva. De obicei durerea reapare dupa cateva ore sau chiar o zi. In medicina chineza se foloseste compararea fluxului energetic din organism cu fluxul de apa din tevile unei cladiri (stim ca sunt acolo, dar nu le vedem). Cand stim ca este o inundatie in baie, stim ca exista un blocaj in sistemul de drenare. Similar, cand exista durere, medicul stie ca exista un blocaj al fluxului energetic. O durere cronica, in medicina chineza, este ca un sistem de drenaj blocat. Acupunctura functioneaza ca un instalator, aplicand presiune in anumite puncte pentru a sparge blocajul si astfel fluxul energetic sa fie restabilit si durerea sa dispara. Cu toate acestea, datorita faptului ca durerea exista de mult timp, straturile interne ale “tevii” sunt ruginite si au depuneri multiple. Atunci cand fluxul energetic se restabileste, aceste “mizerii” se detaseaza si incep sa se miste, producand noi blocaje mai tarziu. Atunci, durerea reapare si mai puternica sau se produce in alte locuri. Pe masura ce sedintele de acupunctura se repeta, fluxul va curata in timp toate aceste reziduuri acumulate, iar meridianele vor fi libere. Daca durerea reapare, nu va panicati si nu va ingrijorati, faceti anumite gesturi pentru a linisti durerea, cum ar fi odihna, aplicarea unui ulei calmant sau daca se inrautateste, luati medicamente antialgice. Este important ca pacientul sa ii acorde doctorului informatii in ceea ce priveste cat timp a trecut pana la disparitia durerii, precum si asupra oricarei modificari in caracterul sau localizarea durerii.

Unii pacienti prezinta o crestere a frecventei de urinare dupa sedinta de acupunctura. Unii spun ca nu se pot opri din urinat, si de zece ori intr-o dupa amiaza, fara sa fi baut mai multa apa. Dupa cum este de asteptat, retentia de apa va fi semnificativ redusa. De asemenea, se pot produce modificari de tranzit intestinal: cresterea frecventei, a volumului sau un miros mai puternic. Ambele sunt semne ale unei bune eliminari si indica cresterea nivelului metabolic al organismului sau, in termeni de medicina chineza, un flux energetic mai bun in meridianele rinichilor si splinei.

Reactia pe termen lung, 2-4 saptamani

Rinoree, dureri de gat si anumite simptome de raceala pot aparea in timpul celei de a doua sau a treia saptamani de tratament. In medicina chineza, o infectie respiratorie nerezolvata poate fi cauza multor probleme de sanatate, cum ar fi o circulatie deficitara, gat si spate intepenit si migrena. Rinoreea, febra si durerile corporale sunt raspunsuri naturale ale luptei organismului cu o infectie. Atunci cand medicamentele sunt luate incorect sau neadecvat, simptomele dispar, dar starea de sanatate a persoanei se inrautateste. Pe masura ce tratamentul acupunctic creste imunitatea, simptomele de infectie respiratorie sau de raceala reapar. Aceste simptome persista in general o saptamana.

Unii pacienti pot remarca reaparitia altor acuze, pe care le-au avut cu mai mult timp in urma. Aceasta semnifica cresterea nivelului energetic care elimina multe boli de baza. In timp ce corpul este intr-un proces de vindecare, se remarca adesea ca aceste simptome reaparute nu cauzeaza un discomfort la fel de mare ca si un atac simptomatic initial. Va fi necesara, in acest caz, reevaluarea starii pacientului si modificarea planului terapeutic.