Diagnostic topografic limba

 

Diagnosticul limbii in acupunctura ocupa un loc important in medicina chineza oferind o imagine corecta a starii de sanatate a unei persoane.

diagnostic-topografic-limba

Diagnosticul limbii este unul dintre cele mai pretioase metode de diagnostic in medicina chineza.

Elementele sale de baza sunt relativ usor de invatat, dar ca multe alte aspecte din medicina chineza, acestea sunt in mod constant imbogatite de practica clinica. Frumusetea acestei metode de diagnostic consta in simplitatea sa si in rapiditatea sa: ori de cate ori este o boala complexa, plina de contradictii, examinarea limbii clarifica imediat procesele patologice principale.

Schimbarile texturii limbii si ale invelisului (mucozitatii) ei, ii permit medicului sa se orienteze si sa se elucideze in cercetarea naturii bolii.

Limba cuprinde corpul limbii si mucoasa, care ii acopera fata ventrala. Modificarile acestor elemente constitutive sunt revelatoare pentru starea Qi-ului, a sangelui si a agentilor patogeni. Acestea permit identificarea si localizarea afectiunilor, evaluarea evolutiei lor si identificarea sindroamelor.

Schimbarea de textura a limbii sau a invelisului ei ofera informatii referitoare la natura bolii, in timp ce examenul masei linguale ii permite sa diferentieze starea de astenie sau de stenie a organelor interne zang fu; mucoasa linguala furnizeaza informatii despre gravitatea bolii.

Coloratia corpului limbii aproape intotdeauna reflecta adevarata stare a pacientului, in special in termenii identificarii celor opt principii de diagnostic.

Aspectul limbii este cel mai util etalon pentru monitorizarea ameliorarii sau agravarii patologiei pacientului.

Topografia limbii se refera la corespondenta diferitelor arii ale limbii cu diferitele organe interne zang fu.

Diagnosticul limbii este asadar o metoda relativ obiectiva in comparatie cu alte tehnici diagnostice.

 

Să fiți sănătoși!

 Vă așteptăm cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital din Cluj-Napoca!

 Ai nevoie de tratament?

 Sună la

  0721238637