Diagnostic medical clasic

Medicina este o stiinta rationala construita pe o traditie stiintifica care opereaza cu argumentele logice, legile cauzalitatii si strategiile de observare si experimentare.

Cel mai puternic instrument din medicina este diagnosticul. Acesta serveste la specificarea si explicarea statusului bolii.

Nu numai ca diagnosticul se bazeaza pe date stiintifice, dar este si un proces rational de drept. In plus, diagnosticul este indispensabil pentru controlul adecvat si evaluarea terapiei.

Medicina trebuie deci sa fie stiintifica in abordarea sa diagnostica, atat pentru stabilirea, cat si pentru evaluarea directiei terapeutice.

Stabilirea diagnosticului medical consta in evaluarea pacientului, folosindu-ne de etapele examenului medical clasic, care in parte se suprapun peste cele ale medicinei traditionale chineze in cazul interogarii pacientului si, partial, in cazul examenului fizic.

La acestea se adauga investigatiile  paraclinice cu care se prezinta pacientul sau care se vor recomanda in anumite cazuri.