Electroacupunctura

Electroacupunctura s-a dezvoltat in China in jurul anului 1934 ca o extensie la manipularea manuala a acelor de acupunctura si s-a dovedit a fi o metoda terapeutica valoroasa in cadrul tratamentelor traditionale de acupunctura.

Electroacupunctura utilizeaza aceleasi puncte si opereaza dupa un principiu similar acupuncturii clasice. Diferenta consta in atasarea la acele de acupunctura a unui dispozitiv care trimite curent electric sau pulsatii in corp. Curentii electrici au un efect stimulator asupra celulelor, tesuturilor si intregului organism. In timp ce majoritatea tehnicilor de electroterapie sunt transcutanate, permitand electricitatii sa circule doar la suprafata pielii, in cazul electroacupuncturii, curentul electric este directionat in corp cu o precizie indicata.

In urma studiilor clinice intreprinse s-a constatat ca electroacupunctura este eficienta in numeroase patologii, in special in cele cronice. Cele mai evidente sunt durerea, spasmul muscular si afectiunile neurologice. Insa, deoarece stimularea electrica a punctelor de acupunctura poate fi utilizata pentru activarea a numeroase sisteme ale organismului, aceasta tehnica de tratament poate fi utilizata si pentru patologii cum ar fi bolile cardiace, hipertensiunea, greata, scaderea ponderala si patologiile dermatologice. De asemenea, a fost utilizata in anestezie.

Un tratament obisnuit de electroacupunctura dureaza minim 30 de minute. Frecventa si intensitatea curentului utilizat de catre medic variaza, in functie de pacient si de boala care este tratata. In timpul electroterapiei, se pot simti furnicaturi sau usoare spasme muscular involuntare. Aceste manifestari sunt normale, reprezentand efecte temporare ale electricitatii ce patrunde in organism.

Electroacupunctura este o procedura sigura de tratament pentru majoritatea pacientilor. Cu toate acestea, nu este recomandata pentru pacientii purtatori de pace-maker, patologii cardiace sau cu istoric de convulsii sau epilepsie ori accident vascular in antecedente. Nu este in general utilizata cu intensitati mari la nivelul scalpului sau de-a lungul liniei mediane a corpului. Se evita de asemenea aplicarea directa pe cap, gat sau direct la nivelul inimii. Acest tratament este necesar sa fie condus conform unui plan terapeutic intocmit pe baza unor cunostinte solide medicale.
Tehnicile de acupunctura standard pot fi foarte puternice si pot furniza vindecarea patologiei, daca sunt practicate de catre un medic antrenat in acest domeniu. Electroacupunctura poate fi privita ca pe o forma amplificata de acupunctura.

Beneficiile utilizarii stimularii electrice sunt:

1. Substituirea unei lungi manipulari manuale a acelor. De asemenea, poate ajuta la reducerea timpului total de tratament, prin furnizarea unei stimulari continue. Pe parcursul electroacupuncturii, medicul poate asista si alti pacienti.

2. Produce o stimulare mai puternica, daca se doreste, fara a cauza leziuni tisulare asociate cu rasucirea sau scoaterea si introducerea acelor. Stimularea puternica poate fi necesara in cazurile dificile de nevralgie sau paralizie.

3. Este mai usor de controlat frecventa si cantitatea stimulului decat prin manipularea manuala a acelor.

Principalul dezavantaj al stimularii electrice a acelor de acupunctura este lipsa participarii directe a medicului si deci a oportunitatii limitate a medicului de a raspunde la schimbarile care au loc pe parcursul tratamentului. Cu toate acestea, electroacupunctura poate furniza un beneficiu semnificativ: inlocuirea stimularii manuale recomandate de catre majoritatea  medicilor acupunctori chinezi.