Auriculopunctura

Auriculoterapia este o forma de tratament in care puncte situate pe ureche, sensibile la presiune si masurabile electric, pot fi folosite pentru diagnosticul si tratamentul diferitelor boli cu ajutorul unei stimulari mecanice prin intermediul acului.

In mod obisnuit, punctele auriculare nu sunt dureroase si nu prezinta proprietati electrice particulare. Punctele devin active numai in situatia in care organul de corelatie este afectat. Criteriile de activitate sunt: durerea punctului la presiune, rezistenta electrica scazuta, inregistrarea raspunsului reflex auriculocardiac sau a semnului vegetativ vascular.

Selectarea punctelor poate fi facuta dupa mai multe reguli: selectie in raport cu zona afectata, selectarea punctelor in functie de teoria meridianelor, selectarea punctelor in raport cu diagnosticul occidental.

Acele cele mai potrivite sunt acele mici, care vor fi introduse oblic sau perpendicular in raport cu punctul stimulat. Profunzimea inteparii este mica, de 1-25 mm. Acele se lasa pe loc 15-30 de minute sau chiar mai mult (1-2 ore) in unele circumstante cum ar fi afectiuni inflamatorii acute, dureri severe, etc. cand perioada de lasare a acelor pe loc este mai mare de 20 de minute, ele vor fi manipulate prin rotire usoara la fiecare 30 de minute.

Acele a demeure (tip pioneza) sunt introduse in punct, acoperite cu o rondela de leucoplast si lasate pe loc cateva zile. Este o metoda indispensabila in tratamentul tulburarilor cronice precum obezitatea, alcoolismul, fumatul, hipertensiunea, etc.

Numarul punctelor stimulate intr-o sedinta variaza intre 1 si 5. Un numar mai mare de puncte nu poate creste calitatea raspunsului.

Reactiile dupa auriculopunctura pot fi impartite in 3 categorii: reactii locale (senzatie de durere sau de caldura in regiunea auriculara stimulata), reactii de tip senzatii de acupunctura (durere, distensie, presiune, amorteala) in organul de corelatie sau in regiunea periferica, reactii vegetative: paloare, greturi, ameteli, hipotensiune sau chiar lipotimie. Ea poate fi evitata daca bolnavul se afla in clinostatism.

Auriculopunctura este contraindicata la femeia insarcinata, la persoanele extrem de astenice, precum si in situatii in care zona auriculara este afectata de procese inflamatorii sau de eczeme.

Efectele terapeutice au fost interpretate prin prisma teoriei energetice a meridianelor.