Profilaxie

“A trata bolile care deja s-au dezvoltat este comparabil cu comportamentul unei persoane care incepe sa sape o fantana dupa ce i s-a facut sete sau cu al celora care arunca armele dupa ce deja s-au angajat intr-o batalie. Nu vor fi aceste actiuni prea tardive?”  Huangdi Neijing

“ Inteleptii antichitatii nu tratau pe aceia care s-au imbolnavit deja; ei ii instruiau pe aceia care nu erau inca bolnavi” - Huangdi Neijing

Este consemnat faptul ca primul imparat al Chinei, Qin Shi Huang (259 I.Hr.-210 I.Hr.), a stabilit un sistem medical in care medicii puteau accepta plata sau donatii doar de la persoanele pe care le mentineau in stare de sanatate si, invers, nu erau platiti daca cineva se imbolnavea.

Acest sistem s-a mentinut eficient mai multe secole. Oamenii din fiecare sat asigurau adapost, hrana, haine si bani medicului in schimbul mentinerii starii de sanatate a populatiei. Medicii riscau sa fie pedepsiti sau executati cand cineva murea si li se cerea sa poarte un semn distinctiv al esecului lor. In acest fel, puteai sa ai informatii despre acel medic inainte de a fi tratat.

Medicina preventiva este definita ca partea a medicinei implicata in prevenirea bolilor mai degraba decat in vindecarea lor. De la bun inceput, medicina orientala a urmarit pastrarea starii de sanatate a pacientului mai degraba decat tratamentul bolii dupa instalarea sa.

Cu ani inainte ca o patologie grava sa poata fi detectata prin RMN (Rezonanta Magnetica Nucleara) si teste de laborator, dezechilibrele biochimice si energetice deja exista in organism. Aceste dezechilibre se pot prezenta sub forma durerilor, tulburarilor de somn, schimbarilor de personalitate, digestiei anormale, cefaleei, tulburarilor de ciclu menstrual, etc.
Prin evaluarea semnelor subtile fizice dar si a starii emotionale a unei personae, medicul acupunctor poate detecta probleme de sanatate in cele mai precoce faze, inaintea instalarii unei boli grave.

Odata ce natura dezechilibrului a fost determinata, se va aplica un plan terapeutic personalizat fiecarui pacient. Acest plan terapeutic poate include, pe langa acupunctura, si fitoterapie, masaj, precum si propuneri de dieta, exercitii fizice si stil de viata.

Se recomanda astfel, cu scop profilactic de mentinere a unei bune stari de sanatate si de prevenire a imbolnavirilor, efectuarea a doua cure de acupunctura anual, pentru a tonifia organele interne si a corecta dezechilibrele inainte de a se transforma in probleme mai serioase de sanatate.