Abordarea pacientului cu afectiuni osteoarticulare

De-a lungul practicii medicale din cadrul cabinetului de medicina traditionala chineza Acupunctura Provital, am fost adesea confruntata cu dilemele de tratament ale pacientilor cu patologii osteoarticulare.

Voi incepe prin a defini scopul acestui articol, ca testimonial personal, si pentru ajutarea pacientului adus in fata unei rascruci decizionale dupa diagnosticarea unei afectiuni osteoarticulare.

Cazul destul de frecvent intalnit este pacientul care prezinta dureri de spate. Voi folosi termeni obisnuiti tuturor si nu medicali, asa cum ii primim in practica de zi cu zi.

De regula, investigațiile încep atunci când durerea devine intensa, nepermițând deplasarea sau reducând semnificativ capacitatea de munca a pacientului. Uneori apare repaus prelungit la pat si absenteism profesional.

Dupa o adresare la cabinetul medicului de familie, pacientul urmeaza calea medicului specialist, de regula neurolog si/sau via reumatolog, aici existand urmatoarele posibilitati: prescrierea de tratament analgezic local (unguente locale) si per os (prin inghitirea de tablete antialgice), eventual tratament decontracturant muscular, vitamine de grup B si recomandarea de a efectua fiziokinetoterapie sau acupunctura.

Pacientul incepe tratamentul medicamentos si incepe sa se intereseze despre efectuarea altor proceduri terapeutice cu rol curativ sau paliativ (de intretinere), respectiv de regula optează pentru proceduri de fiziokinetoterapie, terapie Bowen, terapie osteosacrala (mai rar), chiropractica sau acupunctura. Insa de cele mai multe ori, nu sunt deloc lamuriti ce inseamna aceste metode, ce fac fiecare dintre ele si pentru ce ar trebui sa opteze in caz particular.

Voi lua in discutie in cadrul acestui articol paralela dintre fizioterapie si acupunctura.

La nivelul laturii comune, desigur, pe primul plan se situeaza managementul durerii. Fizioterapia produce reducerea procesului inflamator, reducerea starii de contractura musculara, contribuind astfel la reducerea durerii acute. Acupunctura produce scaderea semnificativa a durerii, a starii de inflamatie si a starii de contractura musculara.

Mijloacele de tratament utilizate sunt diferite in cele doua metode, respectiv utilizarea acelor de unica folosinta, atraumatice, in cazul acupuncturii.

Este necesara abordarea managementului durerii prin ambele metode? Din punctul meu de vedere, fiziokinetoterapia si acupunctura devin complementare, dar se situeaza la niveluri diferite de structura a corpului uman. Adica acupunctura actioneaza initial la nivel energetic si de meridiane ca si cai de conducere informationala si, indirect, la nivel fizic, cu eliberare de factori antiinflamatori locali si miorelaxanti, etc. Tratamentul nivelului energetic si fizic prin acupunctura determina rezultate mai durabile si mai complexe față de utilizarea singulara a fiziokinetoterapiei, deoarece abordeaza toate nivelurile corpului uman si nu doar cel fizic, palpabil.

In plus, in paralel, se efectueaza tratamentul functional al perturbarilor favorizante ale unei lombosciatice sau altei patologii osteoarticulare. De regula, in cadrul cabinetului am optat pentru deschiderea meridianului longitudinal de alimentare a coloanei vertebrale, dar si cresterea rezistentei la solicitare a coloanei vertebrale si stabilizarea musculaturii paravertebrale si a ligamentelor, prin stimularea functionalitatii organelor reglatoare de control, conform diagnosticului medicinei traditionale chineze.

De asemenea, se poate adauga si tratarea simultana a altor patologii asociate, de la caz la caz, pentru fiecare pacient, precum si tratarea aspectelor mintal-emotionale adesea asociate.

In concluzie, medicina tradițională chineza reprezinta o metoda de prim rang in tratamentul patologiilor osteoarticulare, datorita abordarii holistice specifice, a tuturor nivelurilor organismului, mintal, emotional, energetic si fizic, putand fi asociata cu alte terapii mecanice de manipulare osteotendinomusculare, cu rezultate durabile pe termen mediu si lung.