Abordarea slabirii prin prisma medicinei traditionale chineze

ABORDAREA SURPLUSULUI PONDERAL PRIN PRISMA MEDICINEI TRADITIONALE CHINEZE

 slabire prin acupunctura

Suntem în plin sezon de vară și ne dorim să avem energia la cote maxime, pentru a ne bucura de vacanțe la mare și la munte. În acest sens, dorim să avem un corp armonios și lipsit de depuneri de grăsime, astfel încât aspectul nostru și stima noastră de sine să fie și ea în deplină strălucire.

Factorii de risc în dezvoltarea unei supraponderi sunt alimentația în exces, bogată în grăsimi, zahăr și excipienți, lipsa unui suficient exercițiu fizic, la toate acestea adăugându-se emoții scăpate de sub control sub influența stresului și diferite dereglări interne funcționale.

În primul rând, ce înseamnă o suprapondere din punct de vedere al Medicinei Tradiționale Chineze?

Înseamnă că există un dezechilibru intern, fie doar funcțional, fie manifest fizic prin simptome și semne.

De asemenea, frecvent pacientul va semnala medicului faptul că este obosit, fără a avea un motiv întemeiat pentru aceasta.

O creștere ponderală presupune, desigur, și aprecierea nutrițională a cantității și mai ales a calității alimentelor ingerate de către pacient. De regulă, există o tendință de a mânca fie neregulat, fie în exces, fie neadecvat calitativ, etc. De aceea, vom interoga pacientul asupra acestor aspecte.

În plus, daca exercițiul fizic este insuficient, Qi-ul și sângele vor stagna și va exista tendința de acumulare a umidității și creșterii ponderale.

Cum putem regla greutatea corporală utilizând acupunctura și fitoterapia chineză?

Acupunctura va utiliza anumite puncte ce scad pofta de mâncare, accelerează rata metabolică, produc reglaj endocrin, tratează orice disfuncție internă diagnosticată și ameliorează starea emoțională a pacientului. Rata de scădere ponderală, asociind acupunctura unei diete adecvate, mișcării, este accelerată și scăderea ponderală se efectuează fiziologic, prin echilibrarea energetică, metabolică, endocrină și funcțională.

În sens ilustrativ asupra importanței dereglărilor interne funcționale prin prisma Medicinei Tradiționale Chineze, am să prezint pe scurt un caz interesant de creștere ponderală.

Curiozitatea diagnostică din punct de vedere standard al medicinei clasice rezidă în implicarea colecistului în patologie, a splinei, nu numai că organe digestive, conform medicinei chineze aceste organe interne având și alte roluri suplimentare.

Este vorba despre o femeie aflată în premenopauză și care s-a prezentat pentru o creștere ponderală în ultimul an de premenopauză. Asociat prezenta o creștere a colesterolului seric, cuplat cu stări de oboseală și ușoară tulburare a somnului. Diagnosticul clinic a evidențiat o comunicare ineficientă inimă-rinichi, un deficit de Qi al splinei, însă cel mai important aspect clinic a fost implicarea în diagnostic a ficatului și vezicii biliare.

Vezica biliară (colecistul) este implicată în luarea deciziilor asupra a ce este absorbit în timpul procesului de digestie. În cazul de mai sus, ceea ce stătea la baza perturbării metabolice era această problemă de asigurarea unui flux lin al circulației Qi-ului prin intermediul ficatului, acesta ulterior afectând rolul vezicii biliare în adecvata absorbție a nutrienților. Pacienta a experimentat o abruptă creștere ponderală și oboseală, ce s-au adăugat unei constipații cronice datorită acestei disfuncții hepato-biliare. Iar această disfuncție a contribuit și la o creștere bruscă a colesterolului seric. Colesterolul crescut indică faptul că vezica biliară nu și-a îndeplinit adecvat rolul de selectare, de alegere a nutrienților.

De multe ori, importanța diagnosticului trece pe plan secund din graba de a începe cel mai eficient tratament pentru slăbire, a celei mai eficiente diete. Această abordare exclude, uneori, cazurile care, în ciuda unui aport nutrițional corect, au o rată scăzută sau ineficientă de revenire ponderală și, de asemenea, nu prezintă modificări evidente endocrino-metabolice. De asemenea, includ aici și efectul de slăbire inițială urmat însă de neputința menținerii pe termen lung a scăderii ponderale.

De multe ori, dislipidemiile sunt privite ca o reflectare doar a unei diete dezechilibrate, nu și ca pe un indicator al unui dezechilibru funcțional al ficatului-colecistului, de exemplu.

Se recomandă, în concluzie, abordarea pluridisciplinară în scăderea ponderală, implicând, pe lângă o nutriție adecvată și un efort fizic regulat, și reglajul energetico-funcțional prin prisma acupuncturii.

Să fiți sănătoși!

Vă aștept cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital!

Programări la telefon:

 0721238637