Acupunctura in sarcina

 

Sarcina este o stare fiziologica care implica o multitudine de schimbari in organismul femeii, pe parcursul a noua luni, conform delimitarii sarcinii din medicina clasica sau pe parcursul a zece luni, conform delimitarii efectuate in medicina traditionala chineza. Aceste zece luni compun cele 40 de saptamani de sarcina, cat dureaza aceasta in mod normal.

 

acupunctura sarcina

 

 

Acupunctura poate fi utilizata in timpul sarcinii intr-un mod sigur si eficient, in urmatoarele situatii:

 • In cazul mamelor sanatoase, pentru imbunatatirea starii mamei si a copilului
 • In cazul unor afectiuni medicale preexistente
 • In cazul unor afectiuni medicale legate de starea de graviditate

Pentru a intelege aplicabilitatea acupuncturii in cazul mamelor sanatoase, se impun cateva precizari legate de schimbarile fiziologice care au loc in sarcina privind functionalitatea organelor interne si statusul meridianelor.

Astfel, prima luna este in mod traditional denumita inceputul formarii si cuprinde momentul conceptiei si al primelor diviziuni celulare. Presupune implicarea meridianului hepatic al mamei.

In a doua luna de sarcina se creeaza mediul necesar dezvoltarii sacului membranar mezenteric, sub influenta meridianului matern vezica biliara.

Pe parcursul celei de a treia luni, embrionul devine fat si incep micile miscari. Primele batai cardiace fetale pot acum fi detectate. In aceasta luna, etapele de dezvoltare embrio-fetala se afla sub influenta meridianului pericard matern.

In luna a patra de sarcina, meridianul triplu focar joaca un rol preponderent in etapele de dezvoltare ale fatului.

Luna a cincea este marcata de incheierea dezvoltarii celor patru membre, sub influenta meridianului matern splina. Fatul incepe sa prezinte propriile miscari respiratorii, alaturi de respiratiile materne.

In luna a sasea, meridianul stomac intervine in dezvoltarea musculaturii fetale.

In luna a saptea, meridianul matern plaman joaca un rol dominant si se dezvolta oasele, pielea si parul fatului.

In luna a opta, meridianul intestin gros completeaza formarea pielii fatului, armonizand activitatea cardiaca si respiratia.

Luna a noua de sarcina se afla sub influenta meridianului matern rinichi.

Ciclul formarii se incheie in luna a zecea, sub controlul meridianului vezica urinara.

 

acupunctura in sarcina

 

In cazul mamelor sanatoase, frecventa recomandata de tratament prin acupunctura este de o data pe luna, pentru a mentine sanatatea mamei si a asigura buna dezvoltare fetala. Punctul rinichi 9 se utilizeaza suplimentar la sfarsitul lunii a treia si a sasea de sarcina. Traditia spune ca inteparea acestui punct va determina nasterea unui copil fericit, sanatos si frumos. Este cunoscut ca avand o actiune de calmare a mintii, de eliminare a anxietatii si de stimulare a formarii sangelui. De asemenea, acest punct reduce transmiterea toxinelor de la mama la fat, creste starea de sanatate a copilului si rezistenta sa la boala si, de asemenea, intareste statusul energetic matern.

In scopul pregatirii travaliului si expulziei fetale, viitoarea mama va efectua saptamanal sedinte de acupunctura in ultima luna de sarcina.

O serie de afectiuni preexistente sarcinii pot fi de asemenea tratate sau ameliorate ca manifestari clinice cu ajutorul acupuncturii. Printre acestea enumeram: migrenele si alergiile, etc. In cazul migrenelor, majoritatea acestora se amelioreaza in trimestrul doi si trei, insa o parte se agraveaza in ultimele doua trimestre sau doar in primul trimestru de sarcina.

 

 Acupunctura in cazul afectiunilor legate de sarcina:

 • Probleme psihologice
 • Probleme fizice:
  • Oboseala
  • Greturi matinale
  • Arsuri epigastrice
  • Constipatie
  • Hemoroizi
  • Dureri lombare, sciatica
  • Edeme
  • Sindrom de tunel carpian
  • Rinita de sarcina

In toate afectiunile legate de sarcina mai sus enumerate, severitatea simptomelor adesea reflecta starea de sanatate si stilul de viata al femeilor inainte de sarcina.

Dintre problemele psihologice, cele mai frecvent tratate au fost ingrijorarea, anxietatea si starea de tensiune generala. Starea de ingrijorare este legata de sarcina si de tranzitia la aceasta etapa de viata.

In cazul oboselii, acupunctura poate ajuta la reglarea fluxului energetic, precum si la atingerea unei stari de echilibru yin-yang.

 

 Greturile matinale

Sunt o problema destul de frecventa in primul trimestru de sarcina, care insa pot fi tratate cu succes utilizand anumite puncte specifice de acupunctura. Punctul Pericard 6 este unul dintre cele mai utile si binecunoscute antiemetice utilizate in sarcina. Ghimbirul este, de asemenea, un remediu util.

Celelalte probleme digestive amintite (constipatia, arsurile epigastrice si hemoroizii) pot fi tratate prin acupunctura.

Frecvent intalnite, incepand din al doilea trimestru de sarcina, sunt durerile de spate si sciatica, precum si edemele.

Edemele se datoreaza cresterii fluidelor circulante din organism. Fluidele se acumuleaza cel mai adesea la nivelul mainilor, picioarelor si gleznelor si, in cazuri mai rare, la nivelul fetei. In general, acestea se agraveaza la sfarsitul zilei si pe perioadele calde. Din punctual de vedere al medicine chineze, aceasta acumulare de fluide se poate datora stagnarii Qi-ului sau deficientei functionale a rinichiului sau splinei.

In cazul edemelor severe, a cresterii presiunii arteriale si prezentei proteinelor in urina, poate fi vorba despre declansarea unei patologii mai grave: preeclampsia. Aceasta trebuie sa fie evaluate de catre obstetrician.

Alte afectiuni ce pot apare mai putin frecvent in sarcina si pot fi tratate prin acupunctura sunt sindromul de tunel carpian si rinita.


Prezentatia pelviana

Atat acupunctura, cat si moxibustia pot rezolva prezentatia pelviana in sarcina. Conform unor studii clinice recent publicate, acupunctura acompaniata de moxibustie poate rezolva mai eficient problema prezentatiilor pelviene decat fiecare dintre metode practicate separat.

 

 Declansarea travaliului in sarcinile suprapurtate

In timpul tratamentelor efectuate in sarcina, medicul curant a evitat o serie de puncte interzise pentru utilizare. In acest caz, se recomanda chiar utilizarea acestor puncte pentru a directiona fluxul energetic catre pelvis, ceea ce va determina declansarea contractiilor.

 

 Travaliul

In China, este foarte frecventa utilizarea acupuncturii in timpul travaliului si a expulziei fetale, deoarece nasterea este considerata un proces natural asupra caruia trebuie sa intervii cat mai putin posibil. Rolul acupuncturii este de a intensifica contractiile si de a diminua durerea.

Studiile efectuate in Europa au aratat ca acele nasteri care erau asistate prin acupunctura, aveau durata travaliului mai redusa, erau mai putin dureroase, mai putin stresante pentru mama si riscul hemoragiilor postpartum era mai redus.

 

baby-22079 1280 320 180

 

 Acupunctura in afectiunile postpartum:

 • Oboseala
 • Secretii vaginale postpartum
 • Depresie postpartum
 • Mastita
 • Lactatie insuficienta sau excesiva
 • Vindecare postcezariana

Este important ca proaspetele mame sa acorde importanta starii lor de sanatate postpartum, in vederea mentinerii unei stari optime functionale a organismului.

Prin practicarea regulata a acupuncturii pe perioada sarcinii, cat si postpartum, pot fi prevenite si tratate o serie de dereglari functionale ce pot sa apara in aceasta etapa de noua luni in care organismul matern si-a utilizat rezervele proprii in scopul formarii unei noi vieti.

 

 

Vă aștept cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital!

 

Programări la telefon:

 

0721238637