Acupunctura primavara

A venit primavara!

Anotimpul renasterii este din nou aici si acum. Racelile si gripa sunt aproape lasate complet in urma. Iar alergiile inca nu au explodat. Deci, de ce asa de multi dintre noi se simt epuizati in primele zile de primavara?

Ei bine, puteti sa ii multumiti" ficatului! In medicina traditionala chineza, omul este privit ca un microcosmos al acestei lumi care ne inconjoara. Anotimpurile – si in special perioadele de tranzitie, atunci cand ne miscam dintr-un sezon spre alt sezon – isi pun semnificativ amprenta asupra starii noastre de sanatate si de bine. Yin-ul descreste si yang-ul creste. Toate lucrurile prind viata. Qi-ul ficatului se reactiveaza, anuntand hiperactivitatea yang-ului sau.

Fiecare anotimp este conectat in mod dominant cu un anumit organ/sistem din organismul nostru, iar primavara acest organ este ficatul. Acest lucru inseamna asadar ca ficatul, incercand sa se adapteze la modificarile dominante din acest anotimp, devine vulnerabil.

Atunci cand acest lucru se intampla, toate functiile din organism aflate in responsabilitatea sau sub guvernarea ficatului au o tendinta sa devina afectate. Acest lucru conduce la o varietate de simptome pe care acupunctura le poate remite si tine sub control.

Iata cateva semne care denota ca ai nevoie de acupunctura in acest sezon pentru echilibrarea functionarii ficatului:

Te simti mai tensionat

In medicina traditionala chineza, ficatul este responsabil in organism pentru asigurarea unui flux regulat energetic, armonizand miscarile ascendente si descendente ale Qi-ului (energiei). Atunci cand ficatul nu functioneaza la parametrii optimi, pot aparea simptome ca reactii emotive dizarmonice, rigiditate posturala, respiratie superficiala, trismus.

Ai dureri de cap, diferite dureri in corp cu localizare variabila

Atunci cand circulatia energetica nu este regularizata, putem experimenta simptome ale stagnarii/stazei Qi/sange. Acestea include durere, in special senzatie dureroasa sub forma de presiune, contractura dureroasa sau limitarea miscarii. Cefaleile pulsatile sau crampele menstruale sunt de obicei agravate in acest moment al anului.

Musculatura este tensionata

Ficatul si vezica biliara hranesc tesutul conjunctiv, tendoanele si ligamentele. Se pot remarca tensiuni musculo-articulare, intepeniri/rigidizari.

Te simti mai nervos si mai frustrat

Te poti simti mai iritabil sau frustrat datorita blocajului emotional care apare primavara.

Te simti mai nesigur decat de obicei

In medicina traditionala chineza, toate organele si sistemele au o emotie asociata. Emotia corespunzatoare ficatului este furia. O doza normala de furie ajuta la creionarea unui profil emotional sanatos. Cu toate acestea, atunci cand ficatul nu tine in echilibru emotia asociata, exista tendinta ca furia sa se exacerbeze, sa creasca, sa se inflameze. Pe langa cresterea starii de iritabilitate, este mult mai greu de controlat furia resimtita.

Ai o digestie perturbata

O digestie sanatoasa depinde de miscarea regulata si armonioasa a energiei prin intregul organism. Atunci cand ficatul nu reuseste sa mentina regulat aceasta circulatie, apar usor perturbari digestive. Exista de asemenea o complexa conexiune creier-intestin. Atunci cand stresul emotional este mai mare decat de obicei, scad si functiile digestive.

Te deranjeaza vederea

Asa cum fiecare organ are cate o emotie asociata, fiecare organ are de asemenea si un simt pe care il controleaza. Ochii sunt hraniti si de energia ficatului. Primavara poate scadea acuitatea vizuala, pot aparea senzatii dureroase oculare, oboseala oculara si ochi uscati.

In afara celor mai sus mentionate, este recomandat ca in scop profilactic, la inceputul primaverii dar si la inceputul sezonului rece, de toamna, sa se efectueze o cura de 10 sedinte de acupunctura.