Acupunctura si tratamentul starilor gripale si virale negripale

 

În contextul sezonului rece, un aspect important este acela al infecțiilor respiratorii. Acestea pot fi produse atât de virusuri gripale, INFLUENZA, cât și de multiple alte virusuri posibile a fi implicate.

acupunctura raceala gripa

Din punct de vedere al medicinei tradiționale chineze, aceste patologii infecțioase cad sub incidența patologiilor de vânt, adică sunt expresia invaziei vântului exterior, putând fi vorba despre vânt-frig, vânt-căldură, vânt-umiditate-căldură sau vânt-uscăciune-căldură.

Termenul de vânt creează dificultăți și confuzie de înțelegere în rândul medicilor sau pacienților europeni.

Feng, denumirea chineză a vântului, se referă, în mod clasic la:

  •         una dintre cele șase cauze externe ale bolilor;
  •         se asociază ciclului celor cinci elemente, corespunzând elementului lemn;
  •         intră ca și componentă a denumirii unor puncte de acupunctură, etc.

De fapt, denumirea de vânt are o componentă etiologică și una de manifestare. Prima implică infecții acute respiratorii, dar și diferite patologii ale pielii. Componenta de manifestare poate implica, de exemplu, apariția simptomelor de manifestare a unei boli în diverse părți ale organismului.

În manuscrisul lui Zhang Zhong Jing, "Discuția bolilor induse de frig", apar pentru prima dată precizări despre diagnosticul și tratamentul bolilor de exterior de tip vânt frig și vânt căldură. Cu toate acestea, de abia în anul 1600 apare o serie completă despre patologiile de Arșiță (Wen Bing). Se recunoaște astfel că anumiți factori patogeni externi sunt infecțioși.

Școala stabilește astfel, că anumiți factori externi din categoria vânt sunt atât de virulenți încât nu contează cât de puternic este Qi-ul personal, indiferent de sex, toate persoanele expuse se vor îmbolnăvi la contactul cu acești patogeni.

Astfel, în cadrul acestei noțiuni se stabilește că:

  •         toate aceste infecții au manifestări inițiale de vânt – căldură,
  •         prezintă febră întotdeauna,
  •      au întotdeauna natura infecto-contagioasă, vântul-căldură (patogenul) penetrează prin nas sau gură (vântul-frig poate penetra organismul uman și la nivelul tegumentelor),
  •        factorul patogen este în principal puternic.

În acest context, în sezonul rece, avem din punct de vedere medical similitudinea cu gripă, o infecție mai severă, contagioasă, cu penetrare gură sau nas și alte infecții respiratorii infecțioase, predominant virale, dar și bacteriene.

În ambele situații este extrem de importantă inițierea cât mai precoce a tratamentului prin acupunctură și fitoterapie chineză pentru a preîntâmpina apariției complicațiilor și scurtarea evoluției bolii. De asemenea, în cazul infecțiilor respiratorii virale se poate chiar stopa, prin intervenții în stadiile inițiale de debut, evoluția ulterioară a procesului infecțios.

Fie că este vorba de o simplă răceală sau de gripă, ele sunt produse de invazia frigului care poate fi stopată în stadii inițiale. Cu toate că sunt boli autolimitate și cu vindecare într-un interval de timp relativ scurt, ambele sunt tratate de către medicina chineză cu multă seriozitate, deoarece se consideră că, permițând vântului să penetreze organismul la interior, se pot declanșa multe patologii diferite.

Este astfel foarte important să eliminăm factorul patogen cât mai repede posibil prin tratament cu acupunctură. De asemenea, patologiile de tip arșiță pot fi ameliorate, scurtată durata lor de acțiune și se evită orice complicație.

De asemenea, o importanță particulară o are apariția bolii la copii și vârstnici. La persoanele în vârstă, penetrarea vântului la interior poate produce bronșită, pneumonie și chiar deces.

În concluzie, medicina chineză intervine eficient în virozele respiratorii și în stările gripale prin două mecanisme: profilactic și curativ.

Efectul profilactic se adresează atât pacienților permanenți ai cabinetului, cât și pacienților care se adresează în stadiul de viroză respiratorie. Pacienții permanenți ai cabinetului beneficiază de ajustarea tratamentului în funcție de sezon și patologiile sezoniere, precum și în funcție de particularitățile lor genetico-energetice și variabilelor de sănătate lunare și anuale, determinate din harta BaZi - harta personală a destinului.

Pacienții care se adresează în timpul puseului acut contagios beneficiază de profilaxia complicațiilor bolii.

În ambele categorii, etapa curativă presupune, pe lângă eliminarea factorului patogen implicat, și ameliorarea stării generale și scurtarea perioadei de evoluție și a necesarului de medicamente chimice de sinteză.

În urma anilor de experiență la cabinetul de acupunctură, recomand profilaxia apariției bolii, fie devenind un pacient permanent al cabinetului și beneficiind de o maximă individualizare a tratamentului, care include și consultanță Feng Shui, fie cel puțin efectuarea a două cure de acupunctură anual, primăvara și toamna, la un interval de 6 luni, cât și comunicarea permanentă cu medicul acupunctor de a lungul anului.

Vă aștept cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital!

Programări la telefon:

 0721238637