Analgezia – este oare singura problema importanta din medicina traditionala chineza?

ESTE ANALGEZIA SINGURA SAU CEA MAI IMPORTANTA PROBLEMA DE TRATAT PRIN MEDICINA TRADITIONALA CHINEZA?

acupunctura analgezie durere

Articolul de fata se doreste un indrumar de posibilitati terapeutice ale tratamentului prin medicina traditionala chineza (MTC). Deoarece munca medicala presupune o riguroasa si constanta imbunatatire stiintifica, citesc articole medicale pe tema acupuncturii in mod constant.

Am observat ca multe articole se adreseaza utilitatii acupuncturii doar in reducerea durerii acute si cronice sau a sindromului inflamator. Aceasta indicatie este foarte importanta, deoarece scaderea pragului dureros al oricarei afectiuni determina o accelerare a procesului de vindecare si a oricarei patologii.

Cu toata importanta efectului analgezic, valoarea acupuncturii in reglajul functional organic este si mai importanta, deoarece asigura sansa vindecarii sau ameliorarii pacientului. De asemenea, face parte din mecanismul profilactic al oricarei imbolnaviri.

Un tratament MTC corect condus presupune, intr-adevar, in prima faza, eliberarea durerii insa este obligatoriu, din punctul meu de vedere, sa fie urmata de etapa tratamentului functional al organului sau segmentului implicat, precum si al altor dezechilibre importante.

Astfel, buna comunicare a pacientului cu medicul si prezentarea tuturor simptomelor este foarte importanta din doua puncte de vedere: gasirea cauzei radacina a problemei care a determinat sindromul dureros , precum si tratarea concomitenta a celorlalte afectiuni asociate.

Aceasta abordare deriva din principiul MTC conform careia organismul uman este un tot, organele noastre interne comunicand intre ele si sustinandu-se reciproc in procesul de vindecare.

Un alt aspect important care trebuie mentionat este componenta psihica asociata oricarei suferinte acute si cronice. In epoca noastra moderna, accesul la informatie este practic nelimitat dar si nefiltrat prin prisma gandirii medicale. Desigur, etica ar fi bine sa impiedice raspandirea oricaror informatii in mediul online, insa acest lucru nu se intampla uneori.

Astfel, pacientul prezinta in momentul unei imbolnaviri impulsul de teama si anxietate, posibil si pe un fond de labilitate psiho-emotionala preexistenta. Urmeaza cautarea de informatii, de regula prin intermediul internetului, dar nu numai. Tulburarea psiho-emotionala indusa de boala prezenta, chiar daca aceasta nu are aspect de gravitate, poate lua amploare, ca si un bulgare de zapada care se rostogoleste si creste cu fiecare surplus de zapada acumulat. Alteori, trecerea prin mai mute cabinete medicale creeaza confuzie si anxietate.

Recomand, in acest sens, discutarea deschisa cu medicul acupunctor a oricaror fenomene emotionale, precum si a informatiilor receptionate dintr-un mediu ne-medical. Consider ca medicul curant trebuie sa aiba si o pregatire psihologica adecvata si sa faca tot pasibilul sa linisteasca pacientul, discutand asertiv cu acesta si recomandandu-i la nevoie utilizarea unor metode de training mintal.

Acupunctura asociaza tratamentului specific afectiunii cu care s-a prezentat pacientul si puncte de eliberare psiho-emotionala. Din experienta personala, consider ca o utilizare a acestor puncte relaxeaza pacientul ajuta la grabirea procesului de vindecare.

Dieta este si ea parte integranta din recomandarile efectuate in cadrul cabinetului nostru, fiind un mijloc util de tratament si preventie in cadrul a numeroase afectiuni.

Se asociaza, dupa caz, tratament medicamentos cu preparate de fitoterapie chineza, precum si evaluarea profilului hartii natale BaZi sau Zi Wei asupra sanatatii si, mai profund, evaluarea si remedierea Feng Shui a mediului de locuit si/sau de lucru al pacientului.

In concluzie, articolul de fata subliniaza rolul major al acupuncturii in tratarea cauzelor si patologiilor asociate si efectul analgezic al anumitor acupuncte specifice. De multe ori, analgezia este asigurata cu succes prin utilizarea tuturor mijloacelor terapeutice enumerate mai sus. Consider ca abordarea simptomatica a acupuncturii este in afara principiilor clasice ale medicinii traditionale chineze si ca rata de succes in vindecare, precum si stabilitatea efectelor terapeutice sunt in directa legatura cu aceasta abordare.

Analgezia (reducerea sau anularea sindromului dureros) in cadrul oricaror afectiuni, precum si tratarea ghidata printr-un diagnostic corect al tuturor patologiilor existente, ofera maxim de eficienta pacientului.

In incheiere, o comparatie similara ar fi faptul ca o tableta de Algocalmin este necesara, dar nu suficienta in rezolvarea afectiunii unei persoane bolnave. Astfel, dupa obtinerea starii de bine initiala, prin sistarea durerii, cautam sa gasim cauzele acestei dureri si sa o prevenim. Si, chiar daca nu sunt vizibile ochiului omenesc ca organ de simt, energiile mediului resimtite in locuinta proprie sau la locul de munca, pot intretine nu numai o stagnare familiala sau profesionala, ci chiar si imbolnaviri repetate, aparent fara cauza incadrabila. Aici pot face o comparatie cu micile microorganisme din mediu denumite acarieni si care sunt sursa alergiilor pentru unii pacienti. Ei nu se vad cu ochiul liber in mediul de locuit, insa sunt sursa simptomelor suparatoare. Si, ca si cauza radacina, fondul ereditar nefavorabil se recomanda a fi identificat, utilizand mijloacele de diagnostic clinic dar si interpretarea hartii natale si intarind apoi punctele slabe ale pacientului

Vă aștept cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital!

 

Programări la telefon:

 0721238637