Anotimpul energiei metal - toamna

"Pe parcursul celor trei luni de toamna toate lucrurile din natura ajung la maturitate deplina. Granele se coc si se culege recolta. Energiile celeste se linistesc, se racoresc, asemeni anotimpului. Vantul incepe sa se starneasca. Acesta este punctul schimbarii sau de pivotare cand faza yang active se transforma in opusul sau, yin pasiv. Acela ar trebui sa se retraga odata cu apusul si sa se trezeasca la rasarit. Asa cum toamna vremea devine aspra, asa si climatul emotional. Este deci important sa te mentii calm si linistit, evitand depresia astfel incat sa putem face tranzitia lin spre iarna. Acesta este momentul ca spiritual si energia sa fie concentrate si focusate si sa nu permitem dorintelor sa alerge salbatic. Acela trebuie sa pastreze energia plamanului libera, curate si linistita. Aceasta inseamna practicarea exercitiilor de respiratie pentru a creste Qi-ul plamanului. De asemenea, Acela ar trebui sa se abtina de la fumat si intristare, emotia plamanului. Aceasta va preveni problemele digestive si renale ce pot aparea pe timpul iernii. Acestea ar compromite capacitatea organismului de stocare din timpul iernii. " - Huangdi Neijing Suwen

In medicina traditionala chineza, stiinta medicala se imbina cu metafizica, omul este o reflectare a ceea ce este in exterior, iar ce este sus este si jos.

In acest context, voi prezenta mai jos cateva notiuni referitoare la filozofia si energetica chineza, dar si la aplicatiile practice ale acestor aspecte asupra vietii si sanatatii noastre.

Aceste notiuni fac parte din aspectul preventiv al medicinei traditionale chineze dar si din cel curativ, in vederea stoparii evolutiei afectiunilor preexistente.

Corpul nostru este supus unei dinamici permanente sub influenta factorilor externi si interni. Adaptarea sau, mai degraba, integrarea lui in acord cu natura inconjuratoare, ne face puternici si sanatosi.
Toamna, invatam mai multe despre noi, poate, decat in orice alt anotimp. Dupa ce a furnizat recolta, natura face ca totul sa fie gol. Toamna marcheaza sfarsitul sezonului de crestere si acumulare – o intoarcere spre cele interioare, o cadere bine regizata de energie. Frunzele isi pierd culoarea si cad. Vechile frunze se intorc inapoi in pamant, imbogatindu-l si astfel sustinand producerea de noi frunze, de o noua recolta.

Natura ne invata despre propriul nostru ciclu de creatie si de renuntare: copacii toamna nu tin cu incapatanare la frunzele lor deoarece ar putea avea nevoie de ele anul viitor. Cu toate acestea, cati dintre noi nu sfidam acest ciclul si tinem la ceea ce am realizat sau colectat – acele frunze putrede, acea veche negativitate? Cum putem spera intr-o recolta anul viitor daca nu am dat drumul vechiului si am incepe din nou cu forte proaspete?

Energia din acest anotimp, mai mult decat din alte anotimpuri, sustine renuntarea noastra la ce este vechi si stagnant in vietile noastre, lasandu-ne receptivi la nou, la pur si oferindu-ne o viziune asupra a ceea ce suntem cu adevarat. Toamna ne face sa revenim la esenta noastra, ne mobilizeaza sa eliminam ceea ce nu ne mai este util si folositor si ne dezvaluie astfel inca o data ceea ce este cu adevarat cel mai important in viata noastra.

In medicina traditionala chineza, toamna este anotimpul elementului metal. Iar emotia elementului metal este intristarea. Toti am experimentat pierderea, separarea, renuntarea si am simtit in aceste cazuri intristarea. Intristarea ne ajuta sa curatam ceea ce nu mai avem nevoie in viata noastra. Atunci cand energia metalului este blocata sau dezechilibrata, exprimarea intristarii din noi devine, de asemenea, dezechilibrata si neadecvata. Devine astfel o emotie in exces si continua. Sau, la cealalta extrema, poate fi absenta, ca in cazul persoanelor care nu isi pot exprima intristarea.

Colonul si renuntarea

Colonul, unul dintre cele doua organe component ale lojei metal, are functia de eliminare a ceea ce nu ne este necesar sau este toxic din organismul nostru. Insa noi suntem mai mult decat corpul fizic. Sa ne gandim la acumularea de zi cu zi a “gunoiului” produs de mintea si spiritual nostru. Avem nevoie sa eliminam acest “gunoi” mental si spiritual. In caz contrar mintile noastre devin intoxicate, blocate, iar noi suntem incapabili sa experimentam ceea ce este pur si frumos in jurul nostru. Functia colonului la nivel mental si spiritual ne ajuta sa ne debarasam de tot acest “gunoi”.

Intestinul gros se mai numeste si pamantul inimii, astfel incat el primeste toate suflurile si lichidele care coboara de la acest organ si le transmite, le indruma, le coordoneaza. Toate transformarile provin de aici. Rolul sau de transmitator si coordinator il face sa intervina in functionarea sistemului nervos si in anumite cazuri de paralizie.

Plamanii si inspiratia

Toamna este de asemenea anotimpul preluarii purului. Aerul toamnei ne aduce o noua claritate. Imaginati-va ca va treziti intr-o zi de toamna si va umpleti plamanii cu aer curat si rece de toamna. Plamanul ne permite astfel sa preluam purul, noul si ne ofera o inspirare de aer proaspat. In medicina chineza clasica, plamanul este descries ca si “receptorul qi-ului pur din Ceruri” Plamanii si colonul lucreaza impreuna ca si o echipa, unul preluand purul, iar celalalt eliminand deseurile. Daca aceste organe esueaza in indeplinirea sarcinilor lor, imaginati-va ce s-ar putea intampla – cu siguranta am putea experimenta o stare de indispozitie fizica la nivelul colonului si plamanului, cum ar fi bronsite, dispnee, tuse, alergii, congestie nazala, emfizem pulmonar, raceli, amigdalite, constipatie, diaree, colon iritabil, dureri abdominale. Dar ce s-ar intampla cu mintea si spiritul nostru in cazul in care reziduurile toxice nu ar fi eliminate si nu am prelua purul? Cum ne-am simti? In locul linistii si inspiratiei, spontaneitatii si prospetimii,simtim depresie, incapatanare (incapacitatea de a renunta), izolare, negativism. Vedem in toate doar partea intunecata, doar ceea ce ar putea merge rau. Desigur, nu am alege sa actionam si sa simtim astfel, asa cum nu am alege sa fim constipati – dar in aceasta stare de dezechilibru, asa suntem.

Mai mult, daca ne privim corpul ca si un ansamblu de organe interconectate, aceste simptome de dezechilibru vor aparea oriunde in corp. Prin prisma acestui punct de vedere, iata cat de simplu este sa tratam un simptom. Trebuie doar sa gasim cauza. Daca aceasta cauza este un dezechilibru al lojei metal, trebuie initial sa restabilim functionalitatea organelor din aceasta loja. Apoi, manifestarile rezultate se vor ameliora, indiferent de modul in care se manifesta.

Asa cum metalul da valoare pamantului (aur si argint, minerale si oligoelemente), elementul metal din noi ne da sensul valorii de sine. Fiecare dintre noi este un miracol al creatiei, mai valoros si special decat orice am putea cumpara. Fiecare dintre noi are de facut o unica si pretioasa contributie. Cu toate acestea, atunci cand energia metal este dezechilibrata, nu ne putem simti valoarea personala. Din aceasta cauza vom compensa cautand cu ceea ce credem ca ne va spori valoarea: statut social, bani, putere, cuceriri – niciuna dintre ele nu este rea sau gresita in sine, dar urmarirea acestora de catre noi poate fi un simptom. Odata ce am dobandit toate acestea, ramanem totusi in mod straniu nemultumiti. Persoanele cu un dezechilibru al lojei metal cauta respect, calitate si recunoastere din exterior deoarece simt aceasta lipsa in interior.

Aceste persoane au dificultati in “a renunta” , deoarece isi identifica valoarea personala cu aceste “lucruri” – realizari, atasamente, colectionari, posesii, atitudini stocate la nivelul mintii.

Un rol essential al plamanului consta in capacitatea omului, aflat in toamna vietii de a-si asuma ca adult liber, autonom, calm, drept si curat, separate de mama si tata, natura si destinul. Deoarece exista o relatie stransa intre Plamani, intre dreptate si nedreptate, intre puritate si impuritate, calitatea de a fi drept si pur este fundamentala in acest caz.

Refacerea echilibrului lojei metal

Toamna, elemental metal este la apogeu si in mod particular influentabil acum prin tratament. Din fericire, utilizand sistemul medicinei traditionale chineze putem restabili, reconstrui “metalul” din noi, atat ca si expresie fizica cat si ca expresie mentala si spirituala. Medicul va ajuta sa restabiliti energia lojei metal utilizand acele de acupunctura si cunostintele sale in domeniul energeticii umane. La acestea se adauga aportul personal, prin prisma cunostintelor legate de particularitatile acestui anotimp si prin actionarea in armonie cu spiritual anotimpului. Pe masura ce natura intra intr-o perioada de odihnire asa si noi trebuie sa fim precauti sa nu ne suprasolicitam. Anotimpul acumularii – vara – a trecut. Acum este momentul sa ne consevam energiile, actionand si vorbind numai cand este necesar, comportandu-ne cu economie si exercitandu-ne vointa proprie in tacere si cu calm. Aceia dintre noi aflati in toamna vietii trebuie sa se protejeze de extremele de temperatura din acest sezon – caldura sau frig.

Atunci cand trecem in alt anotimp, proprietatile punctelor de acupunctura se modifica si, de asemenea, anumite meridiane pot fi mai usor afectate decat altele (cum ar fi, toamna, meridianul plamani si meridianul intestin gros). Astfel incat, la inceputul toamnei, vom trata punctele de tonifiere ale plamanului si intestinului gros. In prealabil, vom face verificarea pulsului, pentru a vedea daca nu este prea puternic pentru a fi tonifiat.

Medicul acupuncturist utilizeaza adesea urmatoarele patru puncte localizate la nivelul meridianului plaman si intestin gros:

Plaman 1

Acest punct poate accesa partea profunda din noi insine, miezul luminous la nivelul caruia putem accesa frumusetea divina, bogatia si calitatea umana.

Plaman 9

In decusul vietii noastre, noi putem deveni "poluati" - organic, fizic, dar si mental si spiritual. Multora dintre noi, de exemplu, ni s-a spus in copilarie ca suntem rai, ca suntem perdanti, personae ce dezamagesc, nu suficienti de buni. O astfel de negativitate poate sa se acumuleze in noi mai rapid decat o putem elimina astfel incat la orice situatie noua de viata sa devenim viciati de aceasta otrava negative din noi. Ne putem simti ca si cum am fi intr-un canal plin cu murdarie. Nu putem gasi o cale de iesire, dar nici nu putem zari in jur nimic datorita gunoiului care ne inconjoara. Cu ajutorul inteparii acestui punct, noi ajutam la golirea acestui gunoi, inainte de a porni la explorarea palatului interior din noi cu ajutorul punctului precedent, plaman 1.

Intestin gros 18

In cazul unui pacient care nu a fost capabil mult timp sa se elibereze de aspectele negative, pare aproape firesc sa adauge din ce in ce mai mult negative la bagajul personal. A renunta este un process inspaimantator – ce va fi lasat si ce nu? Dar cand copacii isi leapada frunzele anului care a trecut, natura are intotdeauna ceva nou in stoc. Sfarsitul unui ciclu nu inseamna decat inceputul unuia nou. Pe masura ce ne eliberam de reziduul fizic, de vechile obiceiuri, credinte, ipoteze, indentificari, suntem sustinuti de o noua viziune, mai clara, a cee ace reprezentam cu adevarat, fara reziduurile vechi accumulate. Uneori nu putem renunta putin cate putin deoarece suntem prea intepeniti in aceste reziduuri. Este in acest caz nevoie sa acceleram procesul de eliberare apeland la acupunctura. Acest acupunct poate schimba cursul unei patologii prin eliminarea reziduurilor accumulate.

Intestin gros 20

Meridianul intestine gros se termina in dreptul narilor cu acest punct. Dupa ce am eliminat ceea ce este vechi si statut in fiinta noastra, prima noastra respiratie va avea un parfum binevenit. Atunci cand plamanii si colonul nostru functioneaza asa cum au fost programati de natura sa functioneze asupra corpului/mintii/spiritului nostrum, atunci traindu-ne pur si simplu vietile cu suisuri si coborasuri, cu soare si nori –atunci fiecare moment, fiecare noua experienta poate fi in sine o comoara, un binevenit parfum.

Plaman 7

Reprezinta unul dintre cele mai puternice puncte ale meridianului plaman. Se utilizeaza frecvent pentru stoparea tusei persistente si atenuarea durerilor de gat. Pe langa tratarea acestor simptome, este adesea utilizat si pentru tratamentul afectiunilor legate de gat si cap, cum ar fi migrene, cefalei, gat intepenit, paralizie facial si dureri de dinti.

Sa mancam in acord cu sezonul

Toamna se mananca mai putine alimente reci, neprocesate termic – cum ar fi salatele – si mai multe alimente gatite, calde. Trecerea de la salate la supe sau vegetale gatite cum ar fi mazarea, broccoli, cartof, cartof dulce, dar si sucuri de citrice. Incorporati alimente de culoare galbena si rosie in mesele zilnice si incepeti ziua cu fiertura de fulgi de ovaz.

Mai jos sunt cateva dintre alimentele cele mai calde si hranitoare in acest sezon:

 • Mar
 • Banana
 • Sfecla
 • Ardei gras
 • Varza chinezeasca
 • Broccoli
 • Varză de Bruxelles
 • Varză
 • Morcov
 • Conopidă
 • Scorțișoară
 • Merișor
 • Smochine
 • Usturoi
 • Ghimbir
 • Struguri
 • Hrean
 • Praz
 • Pere
 • Curmale
 • Prune
 • Rodie
 • Dovleac
 • Varza rosie
 • Rozmarin
 • Salvie
 • Spanac
 • Cimbru
 • Cereale integrale
 • Orez sălbatic
 • Dovleac
 • Cartof dulce

Fii binevenita, toamnă!