Dureri cervicale, dureri de umar, vertij, amorteala degetelor

COLOANA CERVICALĂ – PATOLOGII CONEXE

Coloana cervicala

Coloana cervicală este afectată din ce în ce mai frecvent, nu numai datorită proceselor degenerative, ci și expunerii sistematice și prelungite la factorii de mediu, dintre care aerul condiționat sau climatizarea artificială predomină în zilele noastre.

Aș fi preferat să spun că predomină factorii externi, cum ar fi vântul sau umiditatea ca factori declanșatori, însă, din păcate, omul s-a retras din ce în ce mai mult într-un mediu artificial, reprezentat adesea de o încăpere de lucru sau un mediu de cumpărături sau o sală de sport. Natura își spune cuvântul indirect totuși, însă o pondere mare o are și această expunere artificială la aer condiționat sau climatizare artificială.

La acestea se adaugă orele prelungite petrecute adesea în fața unui computer sau pur și simplu în fața unui birou, într-o postură defectuoasă, plus sedentarismul.

Cele de mai sus le-aș denumi cauze declanșatoare în timp, factori trigger sau, comparativ, reprezintă trăgaciul de la nivelul pistolului.

Dar fundamentul pe care se produce această declanșare presupune o serie de cauze rădăcină, care afectează inițial sănătatea energetico–funcțională a organismului și care determină blocarea meridianelor aferente acestei zone sau slăbirea acestora și a organelor interne cu rol vitalizant asupra sistemului osteo-articular și tendino-muscular și ligamentar.

Ca simptome și patologii directe sau legate indirect de afectarea coloanei cervicale, aș aminti sindroamele dureroase cervicale, manifestările de tip vertij (amețeală), senzația de greutate la nivelul musculaturii posterioare a treimii superioare a spatelui, tinitusul (țiuitul în ureche), sindroamele dureroase de umăr și invaliditatea de mișcare a brațului, amorțelile degetelor, etc.

De multe ori s-a întâmplat să fiu solicitată să tratez afecțiuni dureroase ale umerilor, care aparent nu aveau un diagnostic cert de afectare a coloanei cervicale. Cu toate acestea, este important să avem în vedere cel puțin eliminarea vântului folosind punctele Fengchi, dar și susținerea coloanei vertebrale prin deblocarea și alimentarea meridianului Du Mai și utilizarea, de la caz la caz, a punctelor loco-regionale vertebrale cervicale.

În concluzie, patologiile coloanei cervicale pot fi extrem de complexe în manifestare, după cum am arătat foarte succint în informațiile prezentate mai sus.

Abordarea terapeutică necesită astfel, în primul rând, un diagnostic complet al pacientului, atât ca patologie dureroasă a coloanei cervicale, cât și ca patologii asociate, de tip rădăcină, care au permis, din punct de vedere energetic și funcțional, să se greveze acei factori declanșatori. Pentru aceasta, vom utiliza în primul rând diagnosticul clinic medical în care o valoare deosebită o reprezintă diagnosticul limbii și al pulsului.

De la caz la caz, vom extinde investigațiile cu examinări paraclinice și de laborator, cum ar fi efectuarea unui examen RMN, diagnosticarea unui sindrom anemic, a unui deficit de calciu, vitamina D etc. și vom colabora interdisciplinar cu medicul specialist neurolog și neuro-chirurg, după caz.

Tratamentul presupune efectuarea inițială a unei serii de 10 ședințe de acupunctură, cuplată dacă este cazul, cu tratament de fitoterapie chineză, cu evaluare ulterioară. Se utilizează mai multe puncte de acupunctură, cu sau fără stimulare prin electroacupunctură. Printre aceste puncte, un punct extrem de valoros este Fengchi.

Fengchi este un punct ce aparține meridianului vezicii biliare și este localizat la nivelul cefei. El ocupă o poziție importantă între cap și corp și este unul din punctele cele mai valoroase pentru a trata toate afecțiunile capului, creierului și al organelor senzoriale, în special al ochilor. El este un punct de eliminare al vântului, fie aceasta ca factor patogen extern, fie manifestat sub forma climatizării artificiale, aerului condiționat, etc.

În încheiere, vă recomand protejarea zonei cefei de expunerea la vânt, curent, aer condiționat și masajul intermitent al punctelor Fengchi ca profilaxie.

Vă aștept cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital!

Programări la telefon:

0721238637