Durerile de spate, amorteala mainii sau piciorului

CUM ABORDĂM AFECȚIUNILE COLOANEI VERTEBRALE ÎN MEDICINA TRADIȚIONALĂ CHINEZĂ

afectiunile coloanei vertebrale acupunctura

Patologiile coloanei vertebrale sunt afecțiuni care creează suferință fizică, dar și emoțională, datorită simptomelor dureroase, dar și ale invalidității manifestate la nivelul membrelor superioare și inferioare.

De multe ori, declanșarea acestor simptome este bruscă și neașteptată, însă uneori ea se poate instala și insidios. Simptomele includ în primul rând durere la nivel vertebral sau iradiat pe traiectul filetelor nervoase, la care se asociază imposibilitatea parțială sau totală de utilizare a unui membru, superior sau inferior și, în cazuri mai grave, amorțeli la nivelul degetelor.

Pe lângă suferința fizică, suferința emoțională include șocul sau trauma debutului brusc al imposibilității utilizării mâinii, piciorului, precum și frica sechelelor ulterioare, a incertitudinii timpului de vindecare, precum și aspectul social-economic. Adică imposibilitatea totală sau parțială de efectuare a activităților fizice uzuale, a întreținerii proprii, precum și absenteismul de la locul de muncă.

De multe ori, pacienții care se adresează serviciului de acupunctură sunt văzuți în prealabil în serviciile de urgență sau clinice de specialitate și urmează diferite tratamente antiinflamatorii și antalgice, pe o durată care variază de la o săptămână la o lună sau chiar mai mult. Ei vin în serviciul nostru deoarece evoluția după tratamentele antiinflamatorii și antalgice este lentă sau nefavorabilă.

În alte situații, pacienții sunt înregistrați în serviciul nostru de mai mult timp și vin direct la cabinetul de acupunctură, solicitând tratament de specialitate.

Ca modalitate de abordare a medicinei tradiționale chineze, nu este necesară efectuarea prealabilă a unei examinări RMN de coloană vertebrală. Necesitatea efectuării unei examinări RMN se decide la prima consultație, de asemenea și necesitatea efectuării suplimentare a unui consult neurochirurgical sau a altor investigații de laborator.

Într-o primă etapă, tratamentul unei afecțiuni a coloanei vertebrale deja instalate vizează sistarea durerii și ameliorarea capacității de folosire a membrului afectat, dacă este cazul.

În a doua etapă se tentează efectuarea tratamentului curativ al cauzei, respectiv al unei hernii discale, etc.

În paralel cu cele două etape, se tonifică funcționarea unor organe interne cu rol în susținerea sistemului osos, al ligamentelor și tendoanelor paravertebrale și a musculaturii paravertebrale.

De asemenea, se efectuează suportul psiho-emoțional necesar, care, din punctul meu de vedere, este foarte important în scurtarea evoluției oricărei patologii. Se includ și recomandări de dietă și igienă a mișcării și posturii, după caz.

Nu în ultimul rând, este importantă prevenirea episoadelor dureroase recurente și a echilibrării funcțional-energetice ale organelor interne. În acest caz, se discută în mod particularizat cu fiecare pacient în parte și se adaptează recomandările de întreținere prin ședințe de acupunctură.

La finalul acestei prezentări sumare de abordare, aș dori să ofer posibilitatea utilizării prin masare a trei puncte de acupunctură, cu indicații generale. Menționez că valoarea cea mai ridicată în abordarea oricărui pacient o are un diagnostic corect din punctul de vedere al MTC (Medicina Tradițională Chineză), iar utilizarea metodelor de reducere a durerii prin medicație și presopunctură, este cu efect limitat și insuficient, atât pe termen lung cât și pe termen scurt, curativ și profilactic.

Astfel, Ren Zhong, de la nivelul filtrum-ului nazal, cuplat cu Wei Zhong aflat în spatele genunchilor, sunt două puncte asociate care ușurează durerea și pot fi masate simultan.

De asemenea, se poate masa și punctul Hou Ding, situat în partea din spate a capului.

Vă aștept cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital.

 

Programări la telefon:

0721238637