Emotia de bucurie din perspectiva Medicinei Traditionale Chineze

Emoția de bucurie

 

Everything is wondrous in this world

 

It is a wonder I am living while breathing

Life force is spiraling up and the chest is expanding

The more I think of this wonder, the more mysterious

And wondrous it appears.

 

Eyes can see all things

Ears can hear all kinds of sounds

Can hear the wind whispering and the birds chirping

The heart is beating in a rhythmical pulsation.

The legs are moving and walking

Hands are touching and feeling

Bring them to the nose and smell their odors

Put them in mouth and taste their flavor

Chew them with the teeth and eat them with satisfaction.

 

The wondrous brain makes us think

The mind can feel all kinds of things

Really I am living

Living together with this world

It is a sheer wonder.

The rising sun shines from the eastern sky

Emerging from darkness to bring brightness in this world

Sun, you are so shining

It is just a wonder.

 

(to be continued)

Park Jae Woo, Smile meditation

 

Am deschis acest articol printr-o primă parte a unei poezii închinate de către profesorul Park Jae Woo minunilor creației, stării de bucurie. Este o lucrare impresionantă, care m-a condus către dorința de a descrie emoția numită bucurie, din punctul de vedere al textelor clasice.

În textul clasic „Întrebări simple", capitolul 39, se spune: „Bucuria face ca mintea să fie liniștită și relaxată, aceasta beneficiind de Qi-ul nutritiv și de Qi-ul defensiv și face ca Qi-ul să se relaxeze și să încetinească".

Pe de altă parte, în capitolul 2 din aceeași lucrare se spune: „Inima...controlează bucuria, bucuria excesivă lezează inima, frica contracarează bucuria".

Dorința sau dorințele neînfrânate, excesive, sunt aspecte considerate aparținând emoției de bucurie. Dorința este considerată ca o emoție negativă de către toate cele trei filozofii principale chineze: Daoism, Confucianism si Budism.

Dorința aprinde Focul Ministerial și agită mintea. Focul ministerial se referă la focul fiziologic al rinichilor. Reprezintă forța motrice ale tuturor activităților din organism, este focul fiziologic esențial vieții.

Capitolul 5 din „Întrebări simple" spune: „Bucuria lezează inima". Capitolul 8 din Axa spirituală spune: „Bucuria răvășește Inima și o deposedează de reședința ei."

Cu alte cuvinte, am prezentat la început bucuria miracolului creației, prin poezia scrisă de Parc Jae Woo, ca o bucurie care aduce pace, liniște și serenitate minții si inimii. Bucuria excesivă însă, într-un sens general, face inima mai largă. În timp aceasta conduce la o excesivă stimulare a inimii care, în timp, conduce la simptome și semne cardiace. Principalele manifestări pot fi palpitații, hiperexcitabilitate, insomnie, agitație, vorbit excesiv și un vârf roșu al limbii.

În concluzie, medicina chineză inspirată de textele clasice aduce în vedere din nou noțiunea de echilibru emoțional, excesul oricărei emoții, fie ea chiar și emoția de bucurie, ducând în timp la aspecte de boală adresate inimii.

(Photo by Andre Furtado from Pexels)

 Vă aștept cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital!

Programări la telefon:

0721238637