Emotia de frica din perspectiva Medicinei Traditionale Chineze

Deși am început un articol pe tema patologiei digestive, am sfârșit prin a scrie acest articol, ca un răspuns la frecventa întrebare ridicată in cabinetul medical, dar și pe site-ul Acupunctură Provital (https://www.acupunctura-provital.ro/) sau pe rețeaua de socializare: doare sau nu acupunctura?

 Durere

Bineînțeles, această întrebare nevinovată în sine, are rădăcini adânci în fricile noastre existențiale.

Din dorința de a găsi o soluție, mai mult decât un răspuns la această întrebare legată de teama de durere în general, m-am decis să scriu câteva cuvinte legate de această emoție denumită frică care adesea ne scapă de sub control.

Termenul de emoție în sine, nu constituie un termen adecvat să descrie viziunea Medicinei Tradiționale Chineze asupra cauzelor emoționale ale bolilor. Cuvântul emoție derivă din latinescul e-movere , adică a se muta, ca și utilizare pentru a indica tendința de mișcare spre exterior a minții.

Este interesant de menționat că termenul inițial desemnat să indice în Medicina chineză o suferință a minții era pasiune mai degrabă decât emoție. În limba latină, pasiune derivă din latinescul patire care înseamnă și a suferi.

Sub termenul de emoții se încadrează: furia, bucuria, îngrijorarea, îngândurarea, tristețea, frica, șocul, iubirea, lăcomia, vinovăția, rușinea.

Emoțiile ca atare constituie un aspect normal al spiritului uman.

Emoțiile devin cauză a unei boli doar când sunt fie foarte puternice sau atunci când durează de mult timp. Emoțiile se contracarează una pe cealaltă în cadrul ciclului de control. Astfel, frica contracarează bucuria.

Termenul de frică include o stare cronică de frică, anxietate sau o teamă bruscă.

Tratatul clasic Întrebări simple spune în capitolul 39: frica scade esența, blochează Focarul Superior care face ca Qi-ul să descindă spre Focarul inferior, blocându-l pe acesta.

Exemple de simptome ale Qi care descinde sunt: enurezisul nocturn la copii și incontinența urinară sau diareea la adult, urmată de senzația de frică bruscă.

Rinichi

Traseul meridianului rinichi

Situațiile de anxietate cronică și frică vor avea efect diferit asupra Qi-ului, în funcție de starea inimii. Astfel, dacă inima este puternică, Qi-ul va descinde. Dacă inima este slabă, Qi-ul va ascensiona și va determina simptome precum palpitații, insomnie, gură uscată, roșeața pomeților, amețeală și modificare specifică a pulsului.

Cord

Traseul meridianului cord

V-ați regăsit în unele din aceste simptome, aparent fizice? De multe ori, ne identificăm cu mai multă ușurință modificările fizice decât cele emoționale care declanșează reacțiile psiho-somatice.

Unii psihologi susțin faptul că: frica diferă de anxietate în principal prin aceea că are un stimul identificabil. Anxietatea este pre-stimulatorie, iar frica este post-stimulatorie.

Însă, indiferent de stimul si independent de mecanismul implicat, în anxietatea cronică este aproape întotdeauna identificabilă deconectarea sau dizarmonia inimă-rinichi.

Corelația dintre frică și rinichi existentă in Medicina Tradițională Chineză este oglindită în medicina vestică ca și reacție la stres și teamă. De fapt, când suntem supuși la situații cauzatoare de frică, glandele adrenale (rinichii din medicina chineză) secretă hormoni steroizi.

Din punct de vedere clinic, tratamentul fricii prin acupunctură va consta nu numai in ridicarea Qi-ului, utilizând punctul de acupunctură Baihui, ci și în deblocarea Qi-ului în Focarul superior, utilizând puncte de acupunctură precum Tongli si Lieque.

În concluzie, suntem provocați de mici să reacționăm prin frică la diferiți stimuli și mai puțin cu curaj și încredere în noi înșine. Primul pas în abordarea emoției scăpate de sub control este înfruntarea ei…de regulă în oglinda curajului, monștrii interiori dispar.

Atunci când însă nu mai facem față singuri din punct de vedere emoțional, Medicina Tradițională Chineză este una dintre metodele de abordare foarte utile pe care v-o recomand cu toată încrederea.

Vă aștept cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital!

Programări la telefon:

 0721238637