Experienta China in lupta cu Coronavirus - o perspectiva a Medicinei Traditionale Chineze

Prima țară intrată în lupta cu Coronavirusul a fost China. Acum China devine prima țară care iese aproape din această infecție, reușind să stopeze numărul de îmbolnăviri.

Am căutat, bineînțeles, ca medic, să înțeleg ce face diferența între această țară și alte țări greu încercate de pandemie, în afara decalajului de timp?

Desigur, nu voi insista aici asupra disciplinei exemplare și a atitudinii de organizare a guvernului chinez.

Fiind un articol medical, vom vorbi pe scurt despre măsurile medicale. Informațiile sunt preluate din reviste de specialitate medicale și le voi prezența pe scurt în articolul de față, deoarece vizează foarte mult latura de tratament prin Medicină Tradițională Chineză, pe care poporul chinez a asociat-o în această luptă.

În prezent, sindromul acut respirator sever dat de către Coronavirus 2 (SARS-CoV-2, cunoscut anterior ca 2019-nCoV, agentul patogen cauzal al bolii Coronavirus 2019 (COVID-19)) s-a răspândit rapid în China și în întreaga lume, provocând un focar de pneumonie infecțioasă acută. Pentru moment, nu sunt disponibile medicamente antivirale specifice sau vaccinuri pentru tratamentul acestei boli cu evoluție rapidă și letale. În prezent, îngrijirea de susținere și tratamentul nespecific pentru ameliorarea simptomelor pacientului sunt singurele opțiuni. În topul acestor terapii convenționale, mai mult de 85% din pacienții infectați cu SARS-CoV-2 din China primesc tratament de medicină tradițională chineză (TCM).

După cum multă lume știe, în decembrie 2019, a apărut un focar de pneumonie inexplicabilă în orașul Wuhan, provincia Hubei, China.  Până la 7 ianuarie 2020, s-a confirmat că a apărut un nou tip de coronavirus numit SARS-CoV-2 (numit anterior 2019-nCoV). Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a numit pneumonia Wuhan drept Boală Coronavirus-2019 (COVID-19) pe 11 februarie 2020. Pacienții COVID-19 au prezentat un simptom respirator tipic (cum ar fi tuse, febră și leziuni pulmonare) și unele alte simptome, cum ar fi oboseală, mialgia și diareea. La 17 februarie 2020, în China și în alte 25 de țări au fost raportate un număr de 73.332 de cazuri de pneumonie infectată cu SARS-CoV-2, dintre care 72.528 de cazuri au fost găsite în China. Datorită răspândirii rapide a SARS-CoV-2 prin transmiterea de la om la om, cazurile continuă să crească. SARS-CoV-2 extras de la pacienții cu pneumonie din Wuhan este un beta-coronavirus de tip ARN monocatenar învelit. Secvențele genomice ale SARS-CoV-2 au împărtășit identitatea secvenței de 79,5% la coronavirusurile asociate sindromului acut respirator sever (SARS-CoV). În plus, proteina spike (S) a SARS-CoV-2 și SARS-CoV intră în celulele epiteliale alveolare umane prin intermediul receptorului de enzimă 2 (ACE2) care transformă angiotensina.

COVID-19 poate fi diagnosticat fie prin radiografie CT toracică, fie prin teste de laborator. Din păcate, medicamente antivirale specifice sau vaccinuri nu au fost disponibile în prezent pentru tratament. Conform ghidului clinic actual din China și a experiențelor în tratamentul pacienților cu SARS sau cu sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), atât medicină convențională, cât și medicina tradițională chineză (TCM) sunt utilizate pentru tratamentul pacienților cu infecție cu SARS-CoV- 2 în China.

Medicina Tradițională Chineză este foarte apreciată de către guvernul Chinei în campania lor de a ține sub control și eradica SARS-CoV-2. De exemplu, Comisia pentru Sănătate din 26 de provincii a declarat oficial că Medicina Tradițională Chineză (TCM) trebuie utilizată în combinație cu medicamentul convențional în tratamentul pacienților cu COVID-19. La 17 februarie, Comisia Națională de Sănătate (NHC) din Republica Populară Chineză a raportat că 60107 pacienți confirmați cu COVID-19 (85,20% din totalul cazurilor confirmate) au fost tratați cu TCM. În ceea ce privește 1 martie 2020, în China au fost lansate un număr total de 303 de studii clinice în curs de evaluare a eficacității și siguranței tratamentelor pentru pacienții cu CoVid-19.

Conform ultimei ediții a Ghidului Medical, următoarele produse din plante chinezești cu componente multiple sunt recomandate pacienților în perioada de observație medicală, probabil ca măsură preventivă:

-        Huo Xiang Zheng Qi Shui,

-        Lian Hua Qing Wen Capsule,

-        Shu Feng Jie Du Capsule și

-        Jin Hua Qing Gan Granule.

În perioada de tratament clinic, ar trebui selectate:

-        Qing Fei Pai Du Tang,

-        Xi Yan Ping injecție,

-        Xue Bi Jing injecție,

-        Re Du Ning injecție,

-        Tan Re Qing injecție,

-        Xing Nao Jing injecție și alte formule de medicină chineză.

În plus, pentru pacienții aflați în stare critică, trebuie administrate:

-        injectarea Shen Fu,

-        injectarea Sheng Mai,

-        injectarea Shen Mai,

-        pilula Su He Xiang și

-        pilula An Gong Niu Huang.

La cabinetul de acupunctură Provital, avem posibilitatea de a pune la dispoziție Qing Fei.

Aplicarea acupuncturii și a moxibustiei

Acupunctura și moxibustia sunt părți importante ale TCM. Din punct de vedere istoric, arderea frunzelor de moxă și moxibustia pe punctele de acupunctură au fost folosite pentru prevenirea epidemiilor. Moxibustia, prin stimularea punctelor de acupunctură prin ardere, are funcțiile de:

-        încălzire a Yang-ului,

-        dispersie a frigului,

-        activare a meridianelor,

-        întărire a Yang-ului și

-        îndepărtare a toxinelor etc.

Cercetările moderne privind moxibustia au dezvăluit efectul său evident în reglarea funcției imune și a sistemului nervos autonom.

Pentru mai multe preveniri, diagnostic și tratament medical COVID-19, China Association of Acupuncture – Moxibustion (CAAM), ca membru al grupului Federației Mondiale a Acupuncturii - Societățile de Moxibustiune (WFAS), a organizat experți în acupunctură și moxibustie pentru a lucra imediat și a organizat și a format un grup de experți pentru prevenirea și controlul COVID-19. Grupul a formulat și publicat Ghiduri privind acupunctura și intervenția Moxibustiei pentru pneumonia coronavirusului nou (prima ediție).

Deși unele cercetări au arătat că există componente antivirale în moxă, influența fumului va fi luată în considerare atunci când este utilizată în mediul închis al secției de izolare, deci aplicarea acelor asupra punctului de acupunctură, acupunctura auriculară, masajul punctelor de acupunctură, etc. sunt mai utilizate pe scară largă în practică.

Punctele recomandate în mod obișnuit pentru aplicarea moxibustiei și acelor sunt:

-        Zusanli (ST36),

-        Guanyuan (CV4),

-        Dazhui (GV14),

-        Fengmen (BL12) și Feishu (BL13),

-        Zhongwan (CV12) și Shenque (CV8), conform simptomelor.

Acupunctura ameliorează în mod eficient simptomele pacienților cu COVID-19 cum ar fi:

-        pofta de mâncare slabă,

-        tusea,

-        febra,

-        insomnia,

-        dureri de cap,

-        diaree,

-        grețuri,

-        vărsături, etc.

În concluzie, fitoterapia chineză, acupunctura și moxibustia aplicate pacienților cu Coronavirus în China, au permis, alături de celelalte măsuri medicale și organizatorice, stoparea apariției de noi cazuri, precum și o reducere semnificativă a mortalității.

Conștientizez cu regret faptul că nu se va putea aplica acest protocol și în țara noastră… datorită aspectelor organizatorice, deși, ca pregătire medicală, putem face față foarte bine și cu aceleași mijloace de tratament ca și China…

De aceea, eu am căutat să ofer informații profilactice până acum, și cât mai variate. Acest lucru voi continua să îl ofer pacienților și voi reveni în articolele următoare cu protocoale de profilaxie și tratament acupunctic bioenergetic.

 

 

Să fiți sănătoși!

 

Vă așteptăm cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital din Cluj-Napoca!

 

 Ai nevoie de tratament?

 

Sună la

 

 0721238637

 

 

 

NOTĂ IMPORTANTĂ!

 

 

 

În contextul evoluției actuale a epidemiei de coronavirus Covid-19, vor fi acceptați la tratamente doar pacienții care îndeplinesc cumulativ condițiile de mai jos și care vor completa Declarația pe proprie răspundere.

 

 1. NU au locuit / vizitat în ultimele 21 de zile zone cuprinse în Lista actualizată zilnic a regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19, conform informațiilor puse la dispoziție de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Vezi lista actualizată AICI!
 2. NU au venit în contact direct cu persoane suferind din cauza infecției cu Coronavirus (COVID-19) la serviciu, în vecinătatea locuinței sau vizitând unități medicale ori alte genuri de locuri în ultimele 21 zile.
 3. NU au intrat în contact în ultimele 21 de zile cu fluide biologice (Ex: sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă etc.) provenite de la o persoană diagnosticată cu COVID-19 sau cu suspiciune de infecție cu COVID-19.
 4. NU au fost spitalizați în ultimele 21 de zile pentru motive pulmonare, respiratorii sau în legătură cu unul din simptomele de la pct. 5.
 5. NU au avut în ultimele 21 de zile una sau mai multe dintre următoarele simptome:
  1. Febră
  2. Dificultatea de a înghiți, dureri în gât
  3. Dificultatea de a respira (scurtarea respirației)
  4. Tuse intensă/ repetitivă