Fii binevenita, toamna!

Va prezentam mai jos cateva clarificari legate de modificarile sezoniere ale functionarii organismului uman, modificari care influenteaza atat bolile preexistente, cat si predispozitiile dereglarilor functional-structurale ale organelor interne.

In mod particular, discutia se va axa pe anotimpul care va urma, respectiv toamna.

Atunci cand trecem in alt anotimp, proprietatile punctelor de acupunctura se modifica si, de asemenea, anumite meridiane pot fi mai usor afectate decat altele (cum ar fi, toamna, meridianul plamani si meridianul intestin gros). Astfel incat, la inceputul toamnei, vom trata punctele de tonifiere ale plamanului si intestinului gros. In prealabil, se va efectua verificarea pulsului.

Voi prezenta mai jos cateva notiuni referitoare la filozofia si energetica metafizicii chineze, din care face parte integranta si acupunctura, precum si aplicatiile practice ale acestor notiuni asupra vietii si sanatatii noastre.

Toamna, invatam mai multe despre noi, poate, decat in orice alt anotimp. Dupa ce a furnizat recolta, natura si-a golit resursele. Toamna marcheaza sfarsitul sezonului de crestere si acumulare – o intoarcere spre cele interioare, o cadere bine regizata de energie, care sa pregateasca sezonul de iarna. Frunzele isi pierd culoarea si cad. Vechile frunze se intorc inapoi in pamant, imbogatindu-l si astfel sustinand producerea de noi frunze, unei noi recolte.

Natura ne invata despre propriul nostru ciclu de creatie si de renuntare: copacii toamna nu tin cu incapatanare la frunzele lor deoarece ar putea avea nevoie de ele anul viitor. Cu toate acestea, cati dintre noi sfideaza ciclul si tinem la ceea ce am realizat sau colectat – acele frunze putrede, acea veche negativitate? Cum putem spera intr-o recolta anul viitor daca nu am da drumul vechiului si am incepe un nou ciclu?

Energia din acest anotimp, mai mult decat din alte anotimpuri, sustine renuntarea noastra la ce este vechi si stagnant in vietile noastre, lasandu-ne receptivi la nou, la pur, si oferindu-ne o viziune asupra a ceea ce suntem cu adevarat. Toamna ne face sa revenim la esenta noastra, ne mobilizeaza sa eliminam ceea ce nu ne mai este util si folositor si ne dezvaluie astfel inca o data ceea ce este cu adevarat cel mai important in viata noastra.

In medicina traditionala chineza, toamna este anotimpul elementului metal. Iar emotia elementului metal este intristarea. Toti am experimentat pierderea, separarea, renuntarea si am simtit in aceste cazuri intristare.

Intristarea ne ajuta sa curatam ceea ce nu mai avem nevoie in viata noastra. Atunci cand energia metalului este blocata sau dezechilibrata, exprimarea intristarii din noi devine, de asemenea, dezechilibrata si neadecvata. Tristetea devine astfel o emotie in exces si continua. Sau, la cealalta extrema, poate fi absenta, ca in cazul persoanelor care nu isi pot exprima intristarea.

Colonul, unul dintre cele doua organe componente ale lojei metal, are functia de eliminare a ceea ce nu este necesar sau toxic din organismul nostru. Insa noi suntem mai mult decat corpul fizic. Sa ne gandim la acumularea de zi cu zi a “gunoiului” produs de mintea si spiritul nostru. Avem nevoie sa eliminam acest “gunoi” mental si spiritual, in caz contrar mintile noastre devin intoxicate, blocate, iar noi suntem incapabili sa experimentam ceea ce este pur si frumos in jurul nostru. Functia colonului la nivel mental si spiritual ne ajuta sa ne debarasam de tot acest “gunoi”.

Acest anotimp este de asemenea unul al preluarii purului. Aerul toamnei ne aduce o noua claritate. Imaginati-va ca va treziti intr-o zi de toamna si va umpleti plamanii cu aer curat si rece de toamna. Plamanul ne permite astfel sa preluam purul, noul si ne ofera o inspirare de aer proaspat. In medicina traditionala chineza, plamanul este descris ca si “receptorul qi-ului pur din Ceruri”.

Plamanii si colonul lucreaza impreuna ca o echipa, unul preluand purul, iar celalalt eliminand deseurile. Daca aceste organe esueaza in indeplinirea sarcinilor lor, imaginati-va ce s-ar putea intampla – cu siguranta am putea experimenta o stare de indispozitie fizica la nivelul colonului si plamanului, cum ar fi bronsite, dispnee, tuse, alergii, congestie nazala, emfizem pulmonar, raceli, amigdalite, constipatie, diaree, colon iritabil, dureri abdominale.

Dar ce s-ar intampla cu mintea si spiritual nostru in cazul in care reziduurile toxice nu ar fi eliminate si nu am prelua purul? Cum ne-am simti? In locul linistii si inspiratiei, spontaneitatii si prospetimii, simtim depresie, incapatanare (incapacitatea de a renunta), izolare, negativism. Vedem in toate doar partea intunecata, doar ceea ce ar putea merge rau. Desigur, nu am alege sa actionam si sa simtim astfel, asa cum nu am alege sa fim constipati – dar in aceasta stare de dezechilibru, asa suntem.

Mai mult, daca ne privim corpul ca organe interconectate, aceste simptome de dezechilibru vor aparea oriunde in corp. Prin prisma acestui punct de vedere, vedem cat de simplu este sa tratam un simptom. Trebuie doar sa gasim cauza. Daca aceasta cauza este un dezechilibru al lojei metal, trebuie initial sa restabilim functionalitatea organelor din aceasta loja. Apoi, manifestarile rezultate se vor ameliora, indiferent de modul in care se manifesta.

Asa cum metalul da valoare pamantului (aur si argint, minerale si oligoelemente), elementul metal din noi ne da sensul valorii de sine. Fiecare dintre noi este un miracol al creatiei, mai valoros si special decat orice am putea cumpara. Fiecare dintre noi are de facut o unica si pretioasa contributie. Cu toate acestea, atunci cand energia metal este dezechilibrata, nu ne putem simti valoarea personala. Din aceasta cauza vom compensa cautand cu ceea ce credem ca ne va spori valoarea: statut social, bani, putere, cuceriri – niciuna dintre ele nu este rea sau gresita in sine, dar urmarirea acestora de catre noi poate fi un simptom. Odata ce am dobandit toate acestea, ramanem totusi in mod straniu nemultumiti. Persoanele cu un dezechilibru al lojei metal cauta respect, calitate si recunoastere din exterior, deoarece simt aceasta lipsa in interior. Aceste persoane au dificultati in “a renunta” , deoarece isi identifica valoarea personala cu aceste “lucruri” – realizari, atasamente, colectionari, posesii, atitudini stocate la nivelul mintii.

Natura tranziteaza spre o perioada de liniste si odihna, iar noi este bine sa fim atenti sa nu ne epuizam fizic si mental. Acum este timpul sa ne inchidem granitele, sa actionam si sa vorbim doar cand este necesar, sa fim calmi si linistiti, fara a cheltui energie in mod inutil. Aceia care se afla in toamna vietii, in jur de 50-60 de ani, trebuie sa se protejeze de extremele de caldura si frig din acest sezon (toamna in metafizica chineza debuteaza in data de 15 august). Alimentatia trebuie, de asemenea, sa fie in accord cu acest sezon. Se recomanda sa mancam putine alimente reci, care nu sunt gatite, si mai multe alimente calde, procesate termic.

In concluzie, este recomandat a se efectua un tratament si o profilaxie care sa tina cont de aceste schimbari, de trecerea noastra prin diferite variatii ale celor cinci elemente care caracterizeaza cele 5 anotimpuri in medicina chineza, respectiv elementul lemn (primavara), foc (vara), pamant (sfarsitul oricarui anotimp), metal (toamna) si iarna (apa). In lumina celor mentionate mai sus, loja metal raspunde foarte bine la efectuarea tratamentelor de acupunctura.   Acupunctura ajuta la restabilirea echilibrului acesteia prin folosirea unor puncte specifice de la nivelul meridianelor plaman si intestin gros. De asemenea, putem contribui si noi insine la restaurarea mai usoara a echilibrului energetic, armonizandu-ne mintea cu modificarile mai sus mentionate.