În căutarea adevărului… sau cum să dărâmi miturile persoanelor care detestă acupunctura

acupunctura mit sau adevar

- primul episod -

“How much easier it is to be critical than to be correct.” ― Benjamin Disraeli

Vă voi prezenta mai jos un articol de debut dintr-o serie dedicată acupuncturii și artelor metafizice chineze, în care aș dori să aduc lumină asupra câtorva mituri populare în rândul oamenilor din jurul meu.

Aș dori să le transmit tuturor celor care vor citi aceste articole, profundul meu respect pentru înaintașii noștri, chinezi sau nu, care ne-au lăsat moștenire artele metafizice chineze și să îi asigur că… acupunctura este un diamant adevărat și nu fals, o adevărata bijuterie medicală demnă de secolul 21.

Desigur, mă aștept ca nu toată lumea să iubească acupunctura sau măcar să își dorească să o încerce. Pur și simplu, acupunctura este solicitată de către mulți pacienți ca o opțiune foarte bună de tratament și care poate fi asociată sau să înlocuiască un tratament convențional medical.

Și totuși….cum să câștigi o bătălie argumentativă cu oameni ce detestă acupunctura?

Iată o primă problemă ridicată în fața medicului practicant al artelor metafizice chineze:

ESTE ACUPUNCTURA O PRACTICĂ DE GRANIȚĂ PSEUDOȘTIINȚIFICĂ ȘI CU UN EFECT PLACEBO?

Mit sau adevăr acupunctura provital 320 180

În acest caz, punând această întrebare, se acceptă faptul că acupunctura „determină un efect evident fizic și psihic”. Însă, o posibilă explicație din spatele efectului său, este argumentată ca și placebo.

De fapt, ce înseamnă mult discutatul cuvânt „placebo”, la egalitate ca utilizare comună cu cuvântul „gluten”?

Placebo reprezintă un rezultat obținut fără a introduce în organism orice fel de substanță activă identificabilă vizual și palpabilă, dar care are întotdeauna un efect scontat pozitiv. Se pune întrebarea pentru cunoscători: reflexul lui Pavlov (câinele care salivează la mâncare sau la ideea de mâncare) este sau nu un efect placebo? Oare organismul nostru nu mai are dreptul să se vindece prin mecanisme subtile, cuantice sau să existe dincolo de granițele palpabilului? Placebo, din latinul a place, este totuși unul dintre cele mai durabile efecte, deoarece are la bază, îndrăznesc să spun, mecanisme neuro-fiziologice și energetice extrem de potente, dar care nu au fost definite sau au fost doar întrezărite în momentul actual al secolului nostru. Ori s-a tras perdeaua peste… în mod intenționat…

După scurta paranteză legată de ambiguitatea termenului placebo și ușurința sa de utilizare curentă, revin la acupunctură.

Să luăm în considerație, de pildă, tratamentul migrenei. Una dintre cele mai recente analize Cochrane (o bază de date științifică, bazată pe trialuri clinice) concluziona faptul că, cu toate că nu pare să existe o diferența semnificativă de mărime a efectului între acupunctura reală și acupunctura placebo, ambele sunt de departe mai eficiente decât medicația farmaceutică profilactică și, bineînțeles, fără efectele secundare medicației.

Din nou o scurtă paranteză – intenția modulează efectul, conform fizicii cuantice. Atunci, ajung din nou la concluzia că placebo înseamnă de fapt enorma putere a minții umane, căci de fapt, ce ar fi introducerea reală a unui ac de acupunctură fără intenție? Există studii efectuate utilizând acupunctura energetică (fără ac), însă această acupunctură energetică este denumită în mod „științific" placebo de către interfața lumii civilizate…

Revenind, să încercăm să lămurim aceste aspecte:

1. medicația profilactică a fost demonstrată a fi mai eficientă în prevenirea crizelor migrenoase (crize dureroase la nivelul capului, de o intensitate paroxistică și repetitive) decât tratamentul placebo constând în administrarea unor pilule făcute din zahăr.

2. Atât acupunctura adevărată cât și acupunctura placebo, sunt mai eficiente decât administrarea medicamentului, care în sine exercită un efect placebo suplimentar față de acțiunea farmacologică cunoscută.

Criticii utilizează aceste rezultate ca și evidențe ale faptului că acupunctura de fapt nu funcționează cu adevărat și că totul este în mintea umană. Dar ceea ce de fapt arată aceste rezultate este că, chiar dacă acupunctura ar fi placebo, adică s-ar efectua acupunctură virtuală, fără ace, ea ar funcționa mai bine decât tratamentul medical convențional. Aș spune că, dacă acupunctura poate exercita un efect placebo mai mare decât efectul placebo și al substanței active specifice al unui medicament , chiar ar fi indicat să fim mai modești în ceea ce privește ce credem că știm despre minunatul corp uman și despre cât de perfect este constituit și creat.

Aș dori să menționez că în cadrul cabinetului medical de Acupunctură Provital, se recomandă pacientului să respecte orice recomandare medicală la care a fost supus, în paralel cu tratamentul prin acupunctură și în acord cu libera sa voință….

În concluzie, închei acest prim episod cu un citat din Simon Singh și Edzard Ernst (cartea autorilor este tradusă în limba română sub titlul Adevărul despre medicina alternativă):

„Să demonstrezi că un tratament medical este eficient este prioritatea numărul unu în medicină; să demonstrezi detaliile exacte ale mecanismului de profunzime prin care acesta funcționează poate fi lăsat că o problemă pentru o cercetare ulterioară”.

Notă explicativă acupunctură placeboacupunctura fără introducerea acului în piele, pacientul însă știe că este efectuată acupunctura și se simulează această introducere.

 

Vă aștept cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital!

 

Programări la telefon:

 0721238637