In cautarea sanatatii prin intermediul artelor metafizicii chineze

Acupunctura, stiinta straveche, a ajuns sa faca parte din viata medicala a multor persoane dintr-un areal geografic care nu mai este limitat doar la continentul asiatic. In tara noastra, din ce in ce mai multi pacienti apeleaza la tratamente singulare (doar medicina traditionala chineza) sau asociate altor terapii medicale clasice – medicatie cronica, fizioterapie, dietoterapie, etc.

Daca incercam sa gasim o specialitate similara in sistemul medical clasic, as spune ca acupunctura se suprapune specialitatii de medicina interna, deoarece are o adresabilitate si o plaja de patologii extrem de larga, cuprinzând in tratament boli ale întregului organism. In plus, acoperă patologii obstetrico-ginecologice variate, de la tulburări ale ciclului menstrual pana la probleme de fertilitate sau urmărirea si tratamentul profilactic si curativ al sarcinii.  

Am subliniat astfel faptul ca acupunctura se adresează majorității afecțiunilor medicale interne. Dar in ce măsura ameliorează sau vindeca diferitele afecțiuni? Aceasta este o întrebare frecvent întâlnită in cabinetul de acupunctura si anume daca exista certitudinea de răspuns la tratament.

Scopul acestui articol este sa răspundă întrebării de mai sus si sa clarifice aspectele mai putin evidente ale medicinei tradiționale chineze asupra funcționalității organismului.

In primul rând, tratamentul organismului este unul holistic, astfel încât reglajele funcționale vor fi efectuate de către medicul acupunctor in funcție de diagnosticul clinic, si nu neaparat limitandu-se doar la simptomele cu care se prezinta pacientul la consult. În afara problemelor cu care se adresează fiecare bolnav, putem găsi prin diagnostic MTC o serie de probleme energetico-functionale incipiente sau nu, care de asemenea vor fi tratate pentru a preveni evoluția acestora.

In al doilea rând, acupunctura face parte din artele metafizice chinezești. Cele cinci arte, Wu shu, ale metafizicii chineze sunt arta muntelui (Shan), arta divinatiei (Bu), arta medicala (Yi), arta decodificarii destinului (Ming), arta fizionomiei (Xiang). Din Yi fac parte acupunctura, moxibustia, fitoterapia chineza tradițională si Medicina Tradiționala Chineza in ansamblul ei. Din Ming fac parte: Ba Zi (cei patru stâlpi/piloni ai destinului), Ze Ri (Arta selectării datelor), Zi Wei Dou Shu (Astrologia Stelelor Purpurii), Qi Men Dun Jia. Din Xiang fac parte Miang Xiang sau arta fizionomiei si Feng Shui sau "fizionomia pamantului".

Pentru ca o patologie sau problema medicala a unui anumit pacient sa răspundă cat mai optim si rapid la tratamentul de medicina chineza, medicul practicant al MTC trebuie sa parcurga o serie de etape progresive, in acord cu nivelul sau medical, dar si cu pregătirea particulara a acestuia in artele metafizice chineze in ansamblul lor.

De exemplu, putem sa ne limitam la a ameliora durerea, dar aceasta este similar cu a administra un Paracetamol sau Algocalmin pentru o durere de cap, fara sa stim de unde provine acea durere de cap, adica fara sa efectuam un diagnostic clar. Da, desigur, durerea de cap poate ca se va ameliora sau va trece pentru moment, însă netratând cauza, durerea va putea apărea in orice alt moment, devenind cu timpul din ce in ce mai invalidanta.

In acest caz, deja prin cele prezentate mai sus, am lărgit puțin orizontul, deschizând fereastra diagnosticului, esențial in a aplica un tratament de calitate pacientului.

In acest caz, un medic de medicina tradițională chineza, va cere pacientului date legate de starea globala de sănătate a acestuia. Acest lucru se suprapune peste principiul conform căruia organismul nostru funcționează ca un întreg, rezonând la unison atât in caz de sănătate cat si in cazul unor disfuncții sau boli apărute.

In cele mai multe cazuri, aceasta etapa va fi urmata de stabilirea unei scheme de tratament ca durata si frecventa si efectuarea propriu zisa a tratamentului prin acupunctura. Rezultatele astfel obținute vor fi in proporție de 85% ameliorare semnificativa sau vindecare (procentul de ameliorare semnificativa/vindecare prezentat aparține cabinetului de Acupunctura Provital, medic curant dr. Simina Vasiloiu).

Dar ce ar fi, daca la un nivel si mai avansat, va putem oferi o prevenție a bolilor? Sau o creștere a calității vieții? Sau o ambianta corecta a mediului in care locuiți/munciți prin Feng Shui, care sa va crească viteza de vindecare?

Intram in acest caz in profunzimea problemei, in chiar miezul artelor metafizice chineze, acolo unde rafinamentul de diagnostic si tratament se supune artelor globale ale metafizicii chineze. Ce ar fi daca in paralel cu tratamentul am căuta sa vedem cauzele sau predispozițiile din harta personala natala? Cum ar fi daca te-as ghida pe tărâmul geneticii energetice si a genomului spiritual?

Vrei sa cunoști potențialul tău personal, inclusiv starea ta de sănătate in dinamica? In acest caz, vom folosi BaZi, adică cei patru stâlpi ai destinului (vom reveni cu articole ulterioare explicative asupra acestei profunde arte de decodificare a destinului, incluzând o analiza in dinamica a stării de sănătate personale). Cel ce se cunoaște, poate utiliza la maxim potențialul sau, poate corecta predispozițiile genetice, poate preveni fluctuațiile in starea de sănătate, dictate de pilonii de 10 ani ai destinului.

Putem, de asemenea, adapta predominanta unui anumit tip de tratament medical unui anumit pacient, cunoscându-i , pe baza hărții natale proprii, probabilitatea de răspuns la un anumit tip de tratament. In cazul cabinetului Acupunctura Provital, tratamentele pot consta printre altele in acupunctura sistemica, acupunctura auriculara, moxibustie, electro-acupunctura, fitoterapie chineza, etc.

De asemenea se poate oferi o optimizare energetica a mediului pacientului – de lucru, de relaxare in sanul familiei - acasa, utilizand Feng Shui.

In concluzie, o boala poate reprezenta de fapt o rampa de lansare pentru oricine, atât spre vindecare, cat si spre autocunoaștere si optimizarea potențialului propriu, utilizând cele cinci arte metafizice chineze in mod global.

Daca știm sa privim organismul ca pe un tot unitar, va propun sa plasam organismul dumneavoastră într-o zona centrala, in jurul căreia gravitează artele metafizice chineze. Voi sunteți Soarele si artele metafizice chineze sunt celelalte planete care gravitează atrase spre dumneavoastră in speranța ca va pot oferi vindecarea.