Lipsa si intarzierea menstruatiei - cauze si tratament in medicina traditionala chineza

 AMENOREEA

 lipsa sau întârzierea menstruală

Din punctul de vedere al medicinei clasice moderne, amenoreea semnifică întârzierea fără motiv a menstruației până la vârsta de 16 ani sau încetarea bruscă a menstruației la femeia adultă care nu a ajuns la menopauză.

Medicina tradițională chineză denumește amenoreea cu termenul de menstruație blocată.

Cauzele acestui blocaj sunt, pe scurt, cauze de tip rădăcină și ramură sau de tip exces sau deficit.

Blocajul umplerii menstruale (patologie de tip exces) este, cel mai adesea, datorat întreruperii statice, pasive, a sângelui și acumulării acestuia. Acest lucru este încadrat ca o stază a sângelui și energiei sau ca o acumulare de flegmă și umiditate. Datorită acestei stagnări, sângele nu poate să descindă și menstruația nu poate să apară. Lipsa menstruației este însoțită de senzație de greutate abdominală și durere abdominală. În cazul blocajului Qi-ului și a transformării sale, apar în plus manifestări de tip plenitudine abdominală (senzație de preaplin al abdomenului), distensie abdominală și durere. Dacă există o presiune (apăsare) toracică, sufocare și greață, atunci este o indicație a blocajului qi-ului.

Altă cauză a amenoreei este deficitul de sânge și energie. Se produce astfel lipsa menstruației, însoțită de amețeli, palpitații, scurtarea respirației, mâini și picioare reci, precum și alte simptome ale vacuității de sânge și energie.

Amenoreea se poate însoți de simptome ale deficitului funcțional al splinei si stomacului manifestate printr-o digestie scăzută. Acest deficit funcțional poate fi el însuși cauza neinstalării menstruației și astfel, se remarcă simptome ca apetit (poftă de mâncare) scăzut, scaune moi și o tentă palidă a feței.

În plus, orice anomalie funcțională internă care afectează întreg organismul, poate determina sistarea menstruației.

Acupunctura poate trata cu succes toate cazurile mai sus menționate ale absenței menstruației, împreună cu celelalte disfuncții interne asociate.

Protocolul de tratament va include puncte precum Ge shu, Xue hai, Qi hai, Zhong ji, Xing jian,etc, în cazul blocajului menstrual.

În cazul patologiei de tip deficit se pot folosi, printre altele, puncte de acupunctură precum San Yin Jiao, Ge shu, Gan shu, Guan yuan, Pi shu, Wei Shu. În acest caz se poate aplica și moxibustia.

Din punct de vedere dietetic, amenoreea de tip deficit este adesea asociată cu un regim scăzut în grăsimi sau strict vegetarian, caz în care pot interveni perioade de absență menstruală.

De asemenea, femeile care sunt prea slabe pot avea puțină sau chiar deloc menstruație.

În cazul amenoreei de tip deficit, alimentele adecvate includ orezul, alb sau brun, ovăzul, pelinul și, dacă sunt tolerate, lactatele de calitate. Gelatina, peștele, mici cantități de ou, carnea de pui, sunt de asemenea recomandate. Restricțiile includ alimentele foarte amare, acre sau sărate. Prea mult caroten sau o substanță amară, de asemenea poate induce amenoree. Se vor evita cantitățile prea mari de alimente galbene și verzi.

Amenoreea de tip exces se poate datora consumului pe termen lung a unor cantități excesive de produse de tip animal. Se evită cărnurile roșii, grele și produsele lactate. De asemenea se evită citricele și legumele crude. Se pot adăuga în patologia de tip exces turmeric, usturoi, rozmarin, oregano, ghimbir.

De asemenea, în ambele cazuri de amenoree, băile calde de șezut sau de picioare, pot fi foarte binevenite. Se poate adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu în apa de baie. Picioarele trebuie menținute permanent calde.

Ceaiul de talpa gâștei sub formă de infuzie este indicat ca fitoterapie în cure de 7, 14 sau 21 de zile, cu avizul medicului.

În concluzie, tratamentul prin acupunctură, dietoterapie și fitoterapie chineză se însoțește de rezultate în general pozitive în ceea ce privește lipsa sau întârzierea menstruală.

 

Vă aștept cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital!

 

Programări la telefon:

 0721238637

 

Foto credit: <a href="http://www.freepik.com">Designed by Dragana_Gordic / Freepik</a>