Patologie si preventie prin acupunctura si medicina traditionala chineza in sezonul rece

Din punctul de vedere al Medicinei Traditionale Chineze, o buna parte din starea de sanatate a oricarei fiinte umane este asigurata de a trai in armonie cu ritmul naturii, cu ciclicitatea anotimpurilor. Pe masura ce patrundem in sezonul rece de iarna, avem tendinta de interiorizare si de depozitare a energiei de care vom avea nevoie pentru un nou inceput, la primavara. In acest scop, putem ajuta organismul ajustand viata noastra de zi cu zi la nevoile din acest anotimp. Mai multa liniste, odihna si refacere sunt caracteristicile unui stil de viata sanatos in acest anotimp. S-a terminat cu depozitarea si recoltarea din sezonul toamnei, iar zilele sunt mai scurte.

Iarna corespunde functional-energetic cu organele interne rinichi si vezica urinara. Din acest motiv emotia dominanta este cea de frica si sentimentul de anticipatie care se naste de aici. Pana la un punct, este vorba de o tensiune interioara naturala de care este nevoie pentru a supravietui in lunile lungi de iarna. Vom avea suficienta hrana? Vom avea suficienta caldura? Vom fi sanatosi? Vom fi pregatiti pentru un nou inceput la primavara? Aceasta este anticipatia. Ea ne ajuta sa colectam resursele necesare pentru a fi pregatiti de un nou inceput si ciclu anual.

In acest anotimp asadar, avem de-a face cu preventia primara, pe un organism aparent sanatos, astfel incat rinichii si vezica urinara sa functioneze optim, sau cu tratarea a doua patologii majore care se acutizeaza in acest sezon: tulburarile psihice anxioase si depresive si patologia coloanei vertebrale, acute sau cronice.

O parte dintre simptomele cu tenta emotionala pot fi scaderea energiei generale a organismului cu senzatie pregnanta de oboseala, fluctuatii ale greutatii corporale, dorinta crescuta de consum al carbohidratilor, modificari ale somnului, scaderea capacitatii de concentrare si o crestere a intensitatii emotiilor, in special iritabilitate si tristete. Pentru aceia care deja au experimentat de-a lungul anului depresia, aceste simptome par de nesuportat. Desigur ca toate cele mai sus mentionate pot aduce cu sine si alt tip de simptome cum ar fi mai multe dureri la nivelul corpului si o scadere a imunitatii organismului. Unele senzatii dureroase care apareau inainte intermitent pot fi mai regulate si mai intense acum cand experimentam sentimentul de deprimare sau o scadere a energiei noastre de zi cu zi.

Medicina Traditionala Chineza poate preveni sau, dupa caz, trata organismul in raport cu anotimpul si manifestarile sale, echilibrand energia yin-yang si functiile plamanului, rinichiului si ficatului.

Patologia coloanei vertebrale este si ea declansata sau acutizata de intrarea in sezonul rece. Conform Medicinei Traditionale Chineze coloana vertebrala inferioara este sub influenta rinichiului, care la randul sau este influentat la nivel functional de catre factorii externi patogeni (vant, frig si umezeala), dar si de emotii ca frica. Simptome la nivelul coloanei vertebrale pot fi legate de diverse patologii in sfera lojii renale: deficit al rinichiului yin, deficit al rinichiului yang, sau stagnari ale qi-ului si sangelui.

In cadrul factorilor etiologici ai patologiei coloanei vertebrale exista grupate cinci categorii:

 • Munca fizica excesiva
 • Activitatea sexuala excesiva
 • Sarcina si nasterea
 • Invazia factorilor patogeni externi
 • Stresul (munca prelungita peste 10 ore, fara odihna)

Natura si severitatea durerii la nivelul coloanei va varia in functie de cauza de baza, constitutia pacientului, dar si de alte variabile legate de sezon. Astfel, durerea se poate intinde intr-o gama de intensitate de la usor, sacaitor, senzatie de intepenire pana la durere imobilizanta si invalidanta.

Acupunctura intervine in patologia coloanei vertebrale prin cel putin urmatoarele actiuni:

 • Eliminarea durerii
 • Reducerea inflamatiei
 • Reducerea rigiditatii musculare si cresterea mobilitatii articulare
 • Reduce necesitatea utilizarii medicatiei pentru simptomatologia coloanei vertebrale
 • Furnizeaza un tratament cu costuri mai eficiente pentru o lunga perioada de timp
 • Accelereaza rapiditatea procesului de vindecare
 • Vindeca/reduce hernierile discale sub 18 mm

In concluzie, patologiile psiho-emotionale si osteoarticulare se pot acutiza sau declansa cu usurinta in sezonul rece. Acupunctura poate preveni declansarea acestora sau minimiza simptomele in cazul patologiilor cronice, prin efectuarea curelor profilactice de acupunctura la intrarea in sezonul rece. Acestea intaresc sistemul imunitar si regleaza functiile organelor interne susceptibile de decompensare in aceasta perioada a anului. Dupa caz, de asemenea, se intervine curativ pe patologii acute sau cronice acutizate. In acest sens, pe langa efectul analgezic, de crestere a mobilitatii osteo-articulare, se produce dupa caz si vindecare lezionala, cu efect pe termen lung.