Patologiile umarului din perspectiva Medicinei Traditionale Chineze

Afectarea articulației scapulo-humerale este o patologie din păcate mult prea frecventă în rândurile pacienților noștri, poate și în contextul arealului geografic cu o climă rece și umedă destul de întinsă ca perioadă de-a lungul anului.

Există un cumul de factori cu rol favorizant și declanșator al acestei patologii.

umar dureros 3

Printre factorii favorizanți se numără stilul de viață sedentar, degenerarea articulară apărută o dată cu înaintarea în vârstă, precum și agresiunile diferiților factori stresori în mod repetat.

Se pare că studiile clinice efectuate au evidențiat că un stil de viață sedentar are tendința de a declanșa patologii musculo-scheletale cu topografie predominant la nivelul cefei/gâtului, umărului și zonei lombare, aproape în procente egale, între 40 și 50%.

Mulți dintre noi avem de asemenea o postură deficitară și tindem să ne aplecăm umerii în față, iar capul este ținut în cele mai ciudate posturi.

Cu alte cuvinte, inactivitatea cuplată cu o postură deficitară, pot cauza ca mușchii gâtului să fie supuși unei stări de oboseală, iar circulația tisulară scade și articulația umărului este pusă în tensiune.

Hernierea discurilor cervicale este o altă cauză majoră de durere la nivelul cefei și a umărului. Hernierea acută a discului cervical este adesea întâlnită la tineri datorată unei situații traumatice.

Un factor emoțional stresant este comun în starea de rigiditate și înțepenire a gâtului și umărului. Stresul constant activează sistemul nervos simpatic, ducând la spasm muscular, scăderea circulației sanguine și a nutriției tisulare și în schimb, conduce la rigiditate și înțepenire a umărului și gâtului.

Pacienții anxioși, depresivi și tensionați, pot avea umărul și gâtul înțepenite și încordate.

Cu toate că există multe puncte de acupunctură utile în tratarea anxietății, uneori simpla înțepare singulară a punctului de acupunctură JIANJING SAU VEZICA BILIARĂ 21 poate elimina starea de anxietate . Înțeparea acestui punct adesea conduce la o reacție de descărcare emoțională, exprimată prin accese de plâns la finalul ședinței de acupunctură. Bolnavii par a se agresa singuri ca răspuns aberant la loviturile induse de soarta.

 Ai nevoie de tratament?

 Sună la

  0721238637

Tensiunea musculară este adesea o mască la propria nefericire. Wilhelm Reich, un colaborator al lui Freud, postula existența unei așa zise „armuri musculare”. Adică un set de atitudini defensive musculare pe care o adoptă o persoană împotriva propriilor agresiuni psiho-emoționale.

Astfel, anxietatea se reflectă în încovoierea umerilor, furia într-o bărbie strânsă, dezgustul într-o atitudine facială particulară a gurii și așa mai departe.

Desigur, intervenția factorilor declanșanți de tipul umidității, frigului este de asemenea importantă. La acțiunea factorilor externi se adaugă și sindroame clinice de frig și umiditate internă, precum și cele de tip deficit.

Astfel, durerea asociată frigului, este adesea de tip contractură musculară. Cea din sindroamele de umiditate cauzează tumefacție și durere. Iar sindroamele de tip deficit cauzează adesea procese degenerative.

Acupunctura are un efect reversibil asupra acestor procese.

Medicul de Medicină Tradițională Chineză colectează toate datele istoricului medical și, după un consult amănunțit și stabilirea factorilor locali dar și a patologiilor interne de întreținere, se elaborează un plan terapeutic.

În planul terapeutic pot fi incluse mai multe metode de tratament, și anume:

 • acupunctură clasică chineză, cu aplicarea de ace în diferite puncte loco-regionale și la distanță,
 • acupunctură energetică la distanță,
 • aplicare de ventuze,
 • moxa,
 • lampa cu infraroșii,
 • electroacupunctura,
 • fitoterapia chineză

sau cel mai adesea o combinație între diferite metode.

Dintre punctele de acupunctură adesea utilizate se numără Feng chi (Vezica Biliară 20), Jian  Jing (Vezica Biliară 21), Hou Xi (Intestin Subțire 3). Alte puncte se stabilesc, după cum am menționat mai sus, în funcție de meridianul/meridianele afectate, precum și de patologiile interne asociate.

Prognosticul afecțiunilor umărului tratate prin acupunctură este favorabil, cu un procent ridicat de cazuri vindecate sau ameliorate, după caz.

 

Să fiți sănătoși!

 

 

 

Vă așteptăm cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital din Cluj-Napoca!

 

 Ai nevoie de tratament la distanță?

 

 Sună la

 

  0721238637

 

NOTĂ IMPORTANTĂ!

 

În contextul evoluției actuale a epidemiei de coronavirus Covid-19, recomandăm tratamentele bioenergetice la distanță. Pentru la tratamente la cabinet vor fi acceptați doar pacienții care îndeplinesc cumulativ condițiile de mai jos și care vor completa Declarația pe proprie răspundere.

 

 1. NU au locuit / vizitat în ultimele 21 de zile zone cuprinse în Lista actualizată zilnic a regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19, conform informațiilor puse la dispoziție de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Vezi lista actualizată AICI!
 2. NU au venit în contact direct cu persoane suferind din cauza infecției cu Coronavirus (COVID-19) la serviciu, în vecinătatea locuinței sau vizitând unități medicale ori alte genuri de locuri în ultimele 21 zile.
 3. NU au intrat în contact în ultimele 21 de zile cu fluide biologice (Ex: sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă etc.) provenite de la o persoană diagnosticată cu COVID-19 sau cu suspiciune de infecție cu COVID-19.
 4. NU au fost spitalizați în ultimele 21 de zile pentru motive pulmonare, respiratorii sau în legătură cu unul din simptomele de la pct. 5.
 5. NU au avut în ultimele 21 de zile una sau mai multe dintre următoarele simptome:
  1. Febră
  2. Dificultatea de a înghiți, dureri în gât
  3. Dificultatea de a respira (scurtarea respirației)
  4. Tuse intensă/ repetitivă