Primavara sufletului

Anotimpul renașterii este din nou aici și acum. Și, cu toții, ne facem aceeași urare de a trăi un anotimp al renașterii cât mai frumos. Desigur, acest an menține provocarea pandemică în actualitate, astfel că nu putem lăsa nicidecum garda jos în ceea ce privește menținerea și tratamentul stării de sănătate.

Primăvara

În prim planul preocupărilor noastre actuale sunt infecțiile Covid, noile tulpini, vaccinarea, răcelile sau stările gripale, dar și alergiile sezoniere. Iar alergiile încă nu au explodat. Nu este de mirare, deci, că așa de mulți dintre noi se simt epuizați în primele zile de primăvară... contextul enumerat ar fi mai mult decât suficient... însă nu este singurul.

Asta pentru că, un anumit organ, este în vizor ca vedetă sezonieră.

Ei bine, este vorba despre ficat! În medicina tradițională chineză, omul este privit ca un microcosmos al acestei lumi care ne înconjoară. Anotimpurile – și în special perioadele de tranziție, atunci când ne mișcăm dintr-un sezon spre alt sezon – își pun semnificativ amprenta asupra stării noastre de sănătate și de bine. Yin-ul descrește și yang-ul crește. Toate lucrurile prind viată. Qi-ul ficatului se reactivează, anunțând hiperactivitatea yang-ului său.

Fiecare anotimp este conectat în mod dominant cu un anumit organ/sistem din organismul nostru, iar primăvara acest organ este ficatul. Acest lucru înseamnă așadar că ficatul, încercând să se adapteze la modificările dominante din acest anotimp, devine vulnerabil.

Atunci când acest lucru se întâmplă, toate funcțiile din organism aflate în responsabilitatea sau sub guvernarea ficatului au o tendință să devină afectate. Acest lucru conduce la o varietate de simptome pe care acupunctura le poate remite și tine sub control.

În paranteză, adăugăm și sechelele postinfecțioase Covid 19, care pentru unii pacienți presupun afectarea hepatică, vizibilă fie clinic, fie din analizele de laborator, fie din ambele, dar de regulă existând sub forma unor manifestări digestive. Astfel, cum spuneam mai sus, se prezintă o stare de oboseală, insomnie, stări psihice modificate, de la furie, frustrare și până la depresie, perturbarea profilului lipidic, pusee de hipertensiune, etc.

Astfel, se poate întâmpla ca în acest an, manifestările ce urmează a fi detaliate mai jos, specifice trecerii prin acest anotimp al renașterii, să devină și mai accentuate, mai puternice, pe fondul trecerii prin infecția Covid 19, la pacienții cu forme mai puternice de boală. Uneori, însă, chiar dacă lipsesc manifestările clinice, un diagnostic de medicină chineză poate pune în evidență disfuncții hepatice în această perioadă, care să necesite echilibrarea organismului.

 

Vă așteptăm cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital din Cluj-Napoca!

 

 Ai nevoie de tratament?

 

 Sună la

   0721238637