Rolul rinichilor in organism si patologie clinica asociata

Rinichii reprezintă organe vitale în organism, de a căror funcționare depinde calitatea vieții și însuși vitalitatea organismului.

Rolurile rinichilor sunt următoarele, după cum urmează:

-          Stocarea esenței – esența reprezintă forța conducătoare din spatele tuturor proceselor vitale ale organismului. Nevoia primei respirații a nou născutului provine din existența esenței renale. Esența renală este distribuită în organism cu ajutorul plămânului, prin intermediul Sufletului corporal. Etapele de creștere și dezvoltare sunt manifestări ale esenței, la fel și slăbiciunea vârstei a treia, aceasta reprezentând manifestarea declinului esenței.

-          Guvernarea oaselor – rinichiul este responsabil de creșterea și dezvoltarea oaselor, în special de a lungul copilăriei.

-          Stocarea voinței – aspectul psihic asociat inimii este Mintea, iar cel asociat rinichilor este Voința. Cuvântul chinezesc asociat Voinței mai înseamnă și intenție. Când inima și rinichii nu comunica, o persoană poate să aibă foarte multe idei interesante, dar acestea nu pot fi aduse la realitate, nu pot prinde viață în lumea fizică. Și, nu în ultimul rând, voința de a trăi și a   face față provocărilor vieții se naște tot din esențA renală reflectată indirect în voința omenească.

-          Se deschid la urechi – mulți spun că legătura dintre rinichi și urechi înseamnă că toate problemele auditive au ca și rădăcina probleme renale. De fapt, nu este neapărat adevărat. Când luăm în considerare rinichii, ne gândim la oasele mici ale urechii medii. Dacă problemele auditive iau naștere din sănătatea sau articularea acestor oase, rinichii sunt probabil implicați în patologiile auriculare. Îmbătrânirea duce, adesea, la probleme de acest tip. Problemele ce țin de timpan, ca flexibilitate și nutriție a membranei timpanice, țin, de asemenea, de funcționarea rinichilor.

-          Cu toate acestea, sunetele din urechi sau alte tipuri de surditate progresivă datorate problemelor nervului auditiv, nu implică rinichii. Sunetele adesea sunt rezultatul împiedicării circulației libere a Qi-ului la nivelul meridianului ficat și vezica biliară, cel mai adesea prin acumulare de căldură. Probleme de claritate a auzului pot fi datorate acumulării de umiditate în urechea internă, ceea ce necesită tratamentul splinei. Acestea din urmă însă, pot avea și cauza renală.

Aspecte psihice ale rinichilor:

-          Memorie – capacitatea noastră de a memora și de a stoca date.

-          Voință – drive, determinare, entuziasm, motivație, cu alte cuvinte atingerea scopului.

Aspecte ale patologiei rinichiului din perspectiva Medicinei Tradiționale Chineze

-          Există o asociere, conform textelor clasice, între descărcările de adrenalină și rinichi în situații stresante. Abilitatea de a te ridica și a continua să acționezi în situații stresante este asociată rinichilor. Similar, stresul excesiv va dăuna funcționării renale.

-          Multe tipuri de boli alergice și autoimune sunt asociate rinichilor. Aceste cazuri patologice necesită tonifierea aspectului yin al rinichilor. De exemplu, în cazul alergiilor sezoniere, cuplajul punctelor Chi Ze (Plămân 5) și Fu Liu (Rinichi 7) este util în armonizarea plămânilor și tonifierea aspectului yin a rinichilor. În mod similar, formule herbologice care tonifică yin-ul renal pot fi utilizate în cazul alergiilor, sinuzitelor, astmului bronșic.

-          Problemele sistemului endocrin pot fi adesea corelate cu funcționarea rinichilor. Dezechilibrul hormonal sau hipo- sau hiper-activitatea sistemului endocrin sunt adesea tratate cu succes prin acupunctură și Medicină Tradițională Chineză.

-          Deficitul funcției renale și scăderea voinței este un aspect important în depresia cronică.

-          Voința trebuie să fie coordonată de către Minte (Shen). Voința stă la baza Minții, iar Mintea direcționează Voința. Dacă mintea este clară în scopurile și planurile sale, și Voința este puternică, atunci persoana va avea coordonarea necesară spre atingerea scopurilor sale. Astfel, este necesar ca, atât Voința cât și Mintea, să fie puternice.

 

Patologii reno-urinare ce pot fi tratate în cadrul Cabinetului Acupunctură Provital

-          Infecții acute și cronice acutizate ale tractului urinar

-          Ameliorarea simptomelor prolapsului vezical

-          Litiaza renală

-          Insuficientă renală cronică

-          Orice afecțiune care are că și substratdiagnostic în Medicina Tradițională Chineză

-          Disfuncțiile renale, cum ar fi probleme osoase și ale coloanei vertebrale, alergii, sinuzite, astm bronșic, atac de panică, depresie, tinitus, scăderea auzului, senilitate, conservarea funcției renale în diabetul zaharat, etc.

 

Să fiți sănătoși!

Vă așteptăm cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital din Cluj-Napoca!

 

 Ai nevoie de tratament?

 Sună la

  0721238637