Stresul cotidian si corpul nostru

O viață plină de stres creează stimularea repetitivă a sistemului simpatic și astfel o descărcare puternică de adrenalină în organismul uman.

Adrenalina începe să se răspândească în corp și, în același timp, activează nu numai sistemul nervos simpatic ci și glandele suprarenale.

Ca urmare a sindromului de fugă sau luptă, se produce accelerarea ritmului cardiac și respirator, crește presiunea arterială și fluxul sanguin către mușchi.

woman-3351794 1920

Sistemul imun caută și el să balanseze dezechilibrul chimic produs în organism, înainte de a-și putea relua activitatea de mediere celulară imună și apărarea împotriva agenților patogeni. Dacă un pacient este deja vulnerabil la o anumită patologie, atunci sub influența adițională a stresului se îmbolnăvește mai rapid de acea boală.

Stresul începe cu o supraexcitare a sistemului nervos, după care se insinuează în întreagă fiziologie a organismului. Umărul și partea superioară a spatelui devin tensionate și rigide.

Următorul pas poate fi instalarea unei stări de anxietate, care afectează în principal următoarele organe interne: inima, plămânii, ficatul, splina și rinichii.

Simptomul principal al afectării inimii o reprezintă palpitațiile. Pacientul are un aspect parcă amețit și se simte ca și când ar fi, să spunem, „bântuit”. Pacientul este neliniștit, frământat și nervos, are tendința unor mișcări rapide și adesea prezintă insomnie.

Afectarea plămânilor se traduce prin tristețe și predispoziție pentru plâns. Anxietatea plămânilor este adesea în legătură cu chestiuni spirituale, cu sensul vieții și suferință existențială.

Emoția rinichilor este frica, la care se adaugă stării de anxietate și îngrijorarea. Fața persoanelor pare să fie mai întunecată, iar persoana are tendința de catastrofizare. Anxietatea rinichilor se referă la situații din viață obișnuită și se datorează unui pesimism profund pe care această persoană îl prezintă. De asemenea, anxietatea se poate datora adesea și sentimentului de vinovăție.

Splina determina aspectul meditativ-melancolic al persoanei. Adesea pacienții se învârt mintal într-un cerc din care nu mai pot ieși, gândurile lor purtând mereu argumente mentale, adesea obsesive, care apar la situații banale de viață, pe care efectiv ajung să le „mestece” mintal ore în șir după ce evenimentul respectiv s-a finalizat.

Anxietatea legată de ficat presupune îngrijorări cu ușurință, din nimic, persoanele sunt tensionate și perfecționiste, iar standardele prea ridicate le fac să devină anxioase. De multe ori, anxietatea legată de ficat provine din insatisfacția legată de realizările proprii.

În vederea ajutării organismului de a depăși stadiul îmbolnăvirii, dar și a stresului de zi cu zi, vă rugăm să vă adresați cabinetului de Acupunctură Provital, unde diagnosticul și tratamentul specific cu acupunctură și alte mijloace de tratament specifice medicinei chineze, vă optimizează funcționalitatea organismului.

Între zilele de tratament, o metodă suplimentară de a vă ajută organismul este meditația și masajul anumitor meridiane și puncte de acupunctură, asupra cărora veți fi sfătuiți în cadrul cabinetului nostru.

Punctul de acupunctură Jian Jing este indicat să fie masat pentru eliberarea tensiunilor de la nivelul umerilor și părții superioare a spatelui, dar și a stării de anxietate. Astfel, cu palmele făcute căuș, tapotăm partea cea mai înaltă a trunchiului, la nivelul punctului Jian Jing, de nouă ori în partea stânga și de nouă ori în partea dreapta, succesiv, respirând în același timp profund abdominal.

De asemenea, pentru drenarea splinei și stomacului și îmbunătățirea funcțiilor acestora, de asemenea afectate în condiții de stres, putem efectua, respirând natural abdominal, mișcări de rotație din mijloc, cu balansarea mâinilor înspre direcția de răsucire a trunchiului și întoarcerea capului în direcție opusă. Faceți mișcări de rotație alternativă a torsului și capului, întâi la stânga, apoi la dreapta, de cinci ori fiecare.

În concluzie, acupunctura și Medicina Tradițională Chineză au luptat și luptă cu succes alături de oricare pacient afectat de stresul cotidian. Pacientul supus stresului reprezintă pentru medicul acupunctor o triplă provocare, adesea fiind întâi necesară învingerea rezistenței psihice a pacientului, deoarece stresul induce neîncredere, culpabilizare, teamă de repetabilitate a simptomelor și adesea sentimentul de neputință și frustrare.

În al doilea rând, modificarea stilului de viață, cu cultivarea virtuților spirituale și înțelegerea cauzelor profunde emoționale care au permis declanșarea furtunii interne, reprezintă iarăși o provocare serioasă.

Și, nu în ultimul rând, toată starea perturbatorie emoțională, afectează la un moment dat funcționarea organelor interne, în special cele precizate mai sus, astfel încât, la un moment dat se pot institui adevărate patologii cronice, dintre care cele mai frecvente sunt afectările gastro-intestinale.

 

Să fiți sănătoși!

 

 

 

Vă așteptăm cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital din Cluj-Napoca!

 

 Ai nevoie de tratament?

 

 Sună la

 

  0721238637

 

NOTĂ IMPORTANTĂ!

 

În contextul evoluției actuale a epidemiei de coronavirus Covid-19, recomandăm tratamentele bioenergetice la distanță. Pentru la tratamente la cabinet vor fi acceptați doar pacienții care îndeplinesc cumulativ condițiile de mai jos și care vor completa Declarația pe proprie răspundere.

 

 1. NU au locuit / vizitat în ultimele 30 de zile zone cuprinse în Lista actualizată zilnic a regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19, conform informațiilor puse la dispoziție de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Vezi lista actualizată AICI!
 2. NU au venit în contact direct cu persoane suferind din cauza infecției cu Coronavirus (COVID-19) la serviciu, în vecinătatea locuinței sau vizitând unități medicale ori alte genuri de locuri în ultimele 30 zile.
 3. NU au intrat în contact în ultimele 30 de zile cu fluide biologice (Ex: sânge, materii fecale, urină, salivă, spermă etc.) provenite de la o persoană diagnosticată cu COVID-19 sau cu suspiciune de infecție cu COVID-19.
 4. NU au fost spitalizați în ultimele 30 de zile pentru motive pulmonare, respiratorii sau în legătură cu unul din simptomele de la pct. 5.
 5. NU au avut în ultimele 30 de zile una sau mai multe dintre următoarele simptome:
  1. Febră
  2. Dificultatea de a înghiți, dureri în gât
  3. Dificultatea de a respira (scurtarea respirației)
  4. Tuse intensă/ repetitivă