Tiroidita autoimuna in medicina traditionala chineza

TIROIDITA AUTOIMUNA IN MEDICINA TRADITIONALA CHINEZA

Tiroidita autoimuna

Tiroidita autoimună este frecvent întâlnită ca patologie în populația generală, dar și ca adresabilitate la nivelul cabinetului de acupunctură.

Pacienții pot fi diagnosticați datorită simptomelor clinice sau întâmplător, la un screening de laborator.

Printre simptomele descrise de pacienți se numără starea de oboseală nemotivată, o perturbare metabolică, adesea cu o rezistență la reglarea greutății, insomnie, tegumente uscate, cu mâncărimi, amorțeli în antebrațe și la nivelul degetelor, depresie, probleme de concentrare și memorie, tulburări menstruale, etc.

Din perspectiva Medicinei Tradiționale Chineze, un simptom sau o boală este un semn al unui dezechilibru care provine sau afectează întregul organism și atrage atenția asupra faptului că și alte aspecte din viața pacientului necesită evaluare, nu doar organul sau sistemul care aparent sunt afectate, în acest caz tiroida.

Emoțiile scăpate de sub control, cum ar fi furia, anxietatea, frustrarea, frica, gândirea excesivă, etc, determină împiedicarea fluxului Qi-ului (energiei) la nivelul ficatului. Această stagnare a Qi-ului determină, printre altele și acumularea de flegmă la nivelul glandei tiroide.

Tratamentul prin medicina tradițională chineză presupune o serie de etape clinice de parcurs împreună cu pacientul, începând cu etapa de examinare clinică și de anamneză. Această etapă include și solicitarea ultimelor analize de laborator efectuate de către pacientul în cauză.

Cu ajutorul acestor date inițiale se efectuează încadrarea în sindroame clinice specifice Medicinei Tradiționale Chineze. Semnificativă este aflarea cauzei-rădăcină care a dus sau a susținut declanșarea bolii la nivel fizic. În cadrul cabinetului de acupunctură se mai suplimentează această etapă cu verificarea în harta natală BaZi a pacientului a acelor predispoziții existente din naștere sau apărute în harta dinamică a pacientului.

Printre cele mai frecvente cauze ale tiroiditei se numără deficitul funcțional al splinei și rinichiului.

Ședințele de acupunctură se vor desfășura săptămânal, de-a lungul a cel puțin trei luni, cu ajustarea frecvenței vizitelor la cabinet, în funcție de evoluția clinică. În general, se începe cu primele zece ședințe de acupunctură spațiate de trei ori pe săptămână, deci mai intens ca și tratament inițial, pentru a realiza o echilibrare funcțională optimă.

După care, în funcție de aspectul clinic, ședințele se vor desfășura de 1-2 ori pe săptămână.

Prognosticul prin tratament cu acupunctură este favorabil, cu posibilitatea de a nu mai fi necesar tratamentul medicamentos de substituție.

 

Să fiți sănătoși!

 

Vă aștept cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital!

 

Programări la telefon:

 

 0721238637