Tratamentul patologiilor gastro-intestinale in acupunctura

Dintre multiplele probleme de sănătate cu care se confruntă societatea modernă, una dintre cele mai frecvente este aceea a tulburărilor gastro-intestinale.

Deși variază ca intensitate și nivel de alarmă de la pacient la pacient, există un procent ridicat de probleme clinic manifeste sau disfuncții în zona tractului gastro-intestinal.

Dintre simptomele care pot cauza prezentare la cabinet în vederea consultului clinic, se numără:

-        senzația de plenitudine abdominală,

-        greață,

-        arsurile la nivelul pieptului,

-        balonarea,

-        scăderea apetitului alimentar sau dimpotrivă,

-        creșterea poftei de mâncare, global sau doar pentru anumite savori (acru, amar, sărat, dulce),

-        durerile abdominale cu diferite localizări,

-        constipația,

-        diareea, etc.

De asemenea, există și situații de intoleranțe digestive, dintre care cele mai frecvente sunt cele la gluten și lactoză. Sau pot exista diagnostice de boli cu răsunet clinic mai mare, cum ar fi boala Crohn, hepatitele acute sau cronice, cirozele hepatice, colecistitele și dischineziile biliare, colonul iritabil, etc

O altă situație întâlnită la noi la cabinet este aceea a pacienților care se prezintă pentru probleme de sănătate diverse, însă în urma diagnosticului clinic efectuat, se depistează tulburări funcționale asociate ale organelor digestive, frecvent ficat/ colecist, stomac, colon. Acestea sunt de fapt cauza rădăcină, de bază, a simptomelor pacientului, cum ar fi, de exemplu, o durere de cap localizată la nivelul frunții. Această durere de cap poate atrage atenția, prin localizarea sa și într-un context clinic diagnostic corect, asupra unei tulburări funcționale a stomacului.

În acest fel, se relevă interconexiunile complexe existente între diferite organe, între diferite aparate și sisteme.

Alte situații clinice foarte frecvente sunt acelea ale unor manifestări în sfera psiho-emoțională, cum ar fi stările depresive sau furiile frecvente sau stările de anxietate cu senzația de fluturi în stomac, și enumerarea poate continuă. În aceste situații, pe lângă tratamentul simptomatic, utilizând puncte de acupunctură specifice pentru liniștire psiho-emoțională, baza tratamentului o poate constitui tratamentul concomitent al unor disfuncții din sfera digestivă. Explicația constă în atribuirea, de către Medicina Tradițională Chineză, pentru fiecare organ, a unei emoții corespondente. Aceste asocieri nu vor fi detaliate în prezentul articol, ci vor face subiectul mai amplu al unei alte descrieri. Însă este de menționat faptul că, în urma unor stări emoționale scăpate de sub control, pot apărea și perturbări funcționale și apoi structurale la nivelul unui anumit organ intern. Și viceversa, o disfuncție prelungită în sfera unui sistem organic, poate determina apariția și a unor stări emoționale greu de stăpânit sau recurente, în ciuda unui tratament medicamentos.

De remarcat, ca o primă concluzie, importanța sistemului medical chinezesc ca metodă diagnostică de valoare precoce al unor tulburări organice interne, înainte ca acestea să devină accentuate și să inducă și modificări structurale, prin perpetuare.

Un diagnostic de valoare, în opinia medicală a cabinetului Acupunctură Provital, trebuie să întrunească două condiții esențiale: să fie precoce, având astfel rol preventiv, și să țină cont cu acuratețe de interconexiunile absolut uimitoare existente în corpul nostru energetico-mentalo-emotionalo-fizic.

O a doua concluzie este metoda de tratament a multiplelor patologii digestive și ale manifestărilor clinice determinate de acestea, care de multe ori nu se încadrează doar în zona digestivă, acolo unde este punctul prim de pornire.

În urma experienței clinice de peste zece ani în domeniul medicinei chineze, devine necesar ca acupunctura să constituie un sistem de rutină de diagnostic, similar efectuării analizelor paraclinice de rutină.

De asemenea, este recomandat a se efectua, în scop profilactic, una sau două cure anuale de câte zece ședințe de acupunctură.

Aceste recomandări permit evitarea instaurării unei stări de boală sau, în cazul bolilor deja instaurate, pot stopa evoluția acestora sau chiar a o reversa.

Vă așteptăm la cabinetul Acupunctură Provital, urmând următorii pași:

-        Programarea unui consult clinic

-        Stabilirea unei scheme de tratament adecvate

-        Stabilirea unei scheme de tratament profilactic.

 

Să fiți sănătoși!

Vă așteptăm cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital din Cluj-Napoca!

 

Ai nevoie de tratament?

Sună la

 0721238637