Vindecare sau tratare prin acupunctura?

DESPRE VINDECARE SAU TRATARE. PRINCIPIUL HEALING OR CURING”

 acupunctura vindecare tratare

Acest articol a fost inspirat de întrebările repetate cu privire la posibilitatea de vindecare prin acupunctură a unei anumite afecțiuni.

Acest lucru se suprapune în sens strict și scolastic noțiunii seci de indicații și contraindicații ale Medicinei Tradiționale Chineze. Aici Organizația Mondială a Sănătății a efectuat cercetări minuțioase și a elaborat o listă de patologii care se tratează prin acupunctură, însă aceasta rămâne deschisă, luând în considerare tradiția medicală chineză, mult mai amplă din punct de vedere al indicațiilor, precum și a limitelor de vârstă între care se poate efectua tratament prin acupunctură (citește mai mult despre asta în acest Articol).

Pe de altă parte, în țările asiatice, noțiunea de indicație este mai extinsă decât, să zicem, în Europa, astfel încât Medicina Chineză poate trata aproape orice patologie medicală.

Pe scurt, ne adresăm oricărei afecțiuni, excepție făcând traumele rezultate din accidente rutiere și alte urgențe medico-chirurgicale.

Ce se înțelege prin tratare?

În mod convențional, acest lucru presupune să aplici un tratament indicat de către un medic sau o instituție medicală acreditată. Astfel, în medicina clasică actuală, de cele mai multe ori, se urmează un tratament medicamentos, în plus sau minus indicații de regim igienico-dietetic, generalizat pe afecțiune.

În schimb, în Medicina Tradițională Chineză a trata înseamnă a aplica acupunctură, moxe, ventuze, fitoterapie chineză și dietă în acord cu încadrarea diagnostică specifică medicinei chineze.

Cu alte cuvinte, diferențele de TRATAMENT dintre medicina clasică actuală și cea chineză sunt:

  1. 1.Utilizarea de mijloace de tratament diferite,
  2. 2.Dar MAI ALES, individualizarea precisă per individ și nu per boală.

Chiar și această diferență de abordare este un mare pas în față, însă ce ar fi dacă am adăuga un termen în plus, și anume pe lângă tratare, să vorbim de VINDECARE?

Diferența dintre TRATARE și VINDECARE (“healing and curing”) este una subtilă și complexă aș spune, deoarece:

-        a trata presupune doar un gest extern, făcut de altcineva asupra ta sau de tine, dar acționând tot cu mijloace externe, pe când

-        a vindeca, presupune combinarea unei acțiuni externe cu aceea a unei acțiuni interne, proprii, de schimbare a percepției legate de lumea înconjurătoare și de cultivare a sinelui propriu. E o schimbare de mentalitate, ce readuce emoția pe făgașul de echilibru și elimină stresul unei amenințări permanente din mediul înconjurător.

De aceea, Medicina Tradițională Chineză este un concept pragmatic, dar și filozofic. Ca să te vindeci cu adevărat, ai nevoie să trăiești conceptele spirituale care stau la baza noțiunilor din Medicina Tradițională Chineză.

Astfel, ecuația vindecării devine compusă din doi termeni: a fi tratat, dar si învățare și aliniere proprie spirituală, două componente de bază: cea medicală, externă, precum și cea proprie, a ta, a mea, de învățare….

 

Să fiți sănătoși!

Vă aștept cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital!

 

Programări la telefon:

 0721238637