Zu San Li punctul longevitatii sau punctul celor o suta de boli

Zusanli

Acupunctura este știința în care se utilizează pentru tratamentul diferitelor patologii, puncte aparținând unor căi circulatorii distincte denumite meridiane.

Din multitudinea de puncte existente la nivelul corpului uman, am ales să vorbesc astăzi despre un punct supranumit și punctul celor 100 de boli. Acest punct aparține meridianului stomacului.

Zu San Li este cunoscut în China sub denumirea de punctul longevității, iar în Japonia, așa cum este precizat și mai sus, este cunoscut ca punctul celor o sută de boli.

Una dintre legendele japoneze spune că, într-o vreme îndepărtată, a existat un om fericit care a primit o învățătură extrem de valoroasă de la tatăl lui – cunoașterea Punctului longevității, sau a celor o sută de boli.

Urmând indicațiile tatălui, fiul și-a masat acest punct zilnic și a trăit destul încât să vadă nașterea si moartea mai multor împărați.

Localizarea acestui punct este la un lat de palmă sub genunchi.

Zu San Li

A fost considerat de către Ma-Dan Yang printre cele „11 puncte stelare divine”, fiind printre cele mai vitalizante puncte de acupunctură ale organismului.

Utilizarea acestui punct este uimitoare și prin faptul că determină stabilitatea trupului și minții, amplifică nivelul general de energie (fiind punct major de stimulare al Qi-ului și sângelui), tonifică membrele inferioare și echilibrează nivelul energetic al tuturor organelor din sfera digestivă, ameliorând digestia. Poate fi considerat în mod alegoric ca punct de conectare cu mama Pământ.

De asemenea, este un punct de resuscitare important în medicina chineză, de tonifiere, cum s-a precizat mai sus, a corpului și minții, chiar și în cazul unor persoane foarte debilitate energetico-funcțional sau în recuperarea organismului după boli cronice.

Pe lângă aspectul net curativ deosebit al acestui punct, foarte important este aspectul profilactic, de creștere a rezistenței față de atacul factorilor patogeni externi, dar și de creștere a longevității.

În aceste aspecte se utilizează de obicei, nu atât înțeparea punctului cu acul, cât utilizarea moxibustiei. Aceasta presupune aplicarea conurilor de moxa la nivelul acestui punct. Pentru creșterea rezistenței la boli, aplicarea o dată la 5-7 zile a moxei timp de 10 minute se consideră suficientă.

Li Dong Yuan, autorul celebrei lucrări Pi Wei Lun (Discuție asupra stomacului și splinei) spunea: „pentru persoanele în vârstă cu deficit de Qi, a se utiliza Zu San Li si Qihai, cu 50-60 conuri de moxa aplicate de fiecare dată.”

În concluzie, Zu San Li poate fi utilizat pentru profilaxia bolilor produse prin atacul factorilor patogeni externi, prelungirea vieții și creșterea calității vieții, cât și cu rol curativ, având efect printre altele în: afecțiuni ale stomacului și splinei, tonifierea Qi-ului și sângelui, tonifierea Qi-ului originar, creșterea acuității vizuale, reglarea funcțiilor intestinale, dizolvarea edemelor, eliminarea vântului și umidității, sindroame dureroase ale genunchilor și coatelor, etc.

 Vă aștept cu drag la cabinetul de Acupunctură Provital!

Programări la telefon:

0721238637